Trwający od blisko 5 mięsięcy remont nie nastrajał nas do Halloween. Wszędzie porozrzucane bambetle świadczące o remoncie. Dynie niby kupione, ale strach je było wystawiać, by nie przywaliły je części z budowy. Dosłownie w ostatniej chwili dom został przystrojony sieciami pająków i gigantycznymi pająkami. A dynie pozostają niewyrzeźbione. Nic to, nigdy nie miałam do tego talentu, a moje dynie zeszłoroczne były wybitnie kostropate, jakby to powiedziała Babcia.
Wiadomo tylko było, że nie obędzie się bez ciasteczek dyniowych. Jak nie cierpię pumpkin pie, tak te ciasteczka bardzo lubię. I lubią je chyba wszyscy. Od kiedy zagościły u nas w domu, muszą pojawić się chociaż raz na rok.
Jeśli ma się przecier z dyni w puszkach, to ich wykonanie jest po prostu banalnie łatwe. Dzieci uwielbiają je robić. A jeszcze bardziej jeść. Przechowywane zamknięte w pudełku, relatywnie długo zachowują świeżość, więc można je zrobić z wyprzedzeniem. A dodatek cynamonu lub przyprawy do piernika sprawia, że czuć iż święta coraz bliżej.
4 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu*
1 szklanka oleju
2 jajka
2 łyżki mleka
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczka wanilii
1 puszka (15 oz) przecieru z dyni
2 szklanki chocolate chips
W misce połączyć olej, jajka i cukier. Dodać wanilię i mleko, a następnie wszelkie suche składniki oraz dynię. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać drobinki czekoladowe (chocolate chips) i orzechy.
Na formę do pieczenia ciastek wyłożoną papierem lub folią nakładać łyżeczką mniej więcej jednolite porcje ciasta, zachowując między nimi odstęp. Piec w temperaturze ok. 375 F/185 C przez 12-15 minut.
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cynamonu*
1 szklanka oleju
2 jajka
2 łyżki mleka
1.5 szklanki cukru
2 łyżeczka wanilii
1 puszka (15 oz) przecieru z dyni
2 szklanki chocolate chips
Opcjonalnie pokruszone orzechy włoskie lub pecan - ja daję ile się sypnie.
W misce połączyć olej, jajka i cukier. Dodać wanilię i mleko, a następnie wszelkie suche składniki oraz dynię. Dobrze wymieszać. Na końcu dodać drobinki czekoladowe (chocolate chips) i orzechy.
Na formę do pieczenia ciastek wyłożoną papierem lub folią nakładać łyżeczką mniej więcej jednolite porcje ciasta, zachowując między nimi odstęp. Piec w temperaturze ok. 375 F/185 C przez 12-15 minut.