1 spory kalafior
skórka z 1 cytryny
1/2 łyżeczki przyprawy sumac
sól
olej
Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C.
Kalafior umyć i osuszyć. Przekroić na pół, a następnie na grube plastry - powinno być możliwe otrzymanie dwóch z każdej połówki, z czego jeden będzie brzegowy - niczym piętka chleba. Ułożyć w dużym naczyniu do pieczenia, natłuszczonym delikatnie.
Na drobnej tarce zetrzeć skórkę z cytryny. Wymieszać ją z 2 łyżkami oleju, solą i przyprawą sumac. Przy pomocy pędzelka posmarować plastry kalafiora. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut lub do pożądanej miękkości. Kalafior powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny. Gdyby zbyt szybko się rumienił, przykryć go folią.
No comments:
Post a Comment