Ponieważ Pavlova jest bardzo słodka, dobrze jest jej smak zbalansować czymś kwaskowatym. I tu idealnie sprawdza się marakuja. Uwielbiam jej smak, a w tej kombinacji jest po prostu rewelacyjna. Oprócz marakui wykorzystałam mango i kiwi (złociste) oraz sezonowe owoce.
4 białka
szczypta soli
1/2 lb + 2 łyżki /250 g drobnego cukru - najlepiej waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1/2 lb + 2 łyżki /250 g drobnego cukru - najlepiej waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki + 4 łyżki/ 300 ml śmietany kremówki
4 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
marakuja plus dodatkowe owoce do przybrania tak jak kiwi, mango, truskawki, maliny
Formę, na której będziemy piec bezę, wyłożyć papierem. Ołówkiem odrysować koło o średnicy mniej więcej 9 cali/22 cm. Papier przełożyć na drugą stronę - to sprawi, że beza nie będzie stykać się z grafitem ołówka, a odrysowane koło i tak będzie widać.
Rozgrzać piekarnik do 350F/160C.
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas ubijając. Powstała masa powinna być gęsta i lśniąca. Zmniejszyć obroty miksera i dodać wanilię, sól i sok z cytryny lub ocet. Dodać mąką ziemniaczaną i bardzo delikatnie wymieszać wszystko szpatułką lub mikserem na najwolniejszych obrotach.
Masę białkową wyłożyć na zaznaczone na papierze kółko. Formę wstawić do piekarnika i natychmiast zmniejszyć w nim temperaturę do 300F/135C. Piec 30 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 250F/110 C i piec kolejne 45-60 minut. Gotowa beza powinna być twarda na wierzchu i na spodzie. Wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i tak całkowicie schłodzić bezę. Delikatnie zdjąć z papieru.
Przygotować bitą śmietanę i przybrać nią bezę. Ułożyć owoce - pokrojone mango i kiwi; maliny czy też mniejsze truskawki w całości; większe owoce pokrojone na mniejsze kawałki. Z wierzchu polać miąższem z marakui - świeżo wydrążonym lub mrożonym. Przed podaniem schłodzić przez ok. 60 minut.
No comments:
Post a Comment