250 g mąki
200 g cukru
120 ml wody + dodatkowe 50 ml wody do ciasta czekoladowego
120 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
tłuszcz do posmarowania formy
esencja rumowa
tłuszcz do posmarowania formy
esencja rumowa
Polewa czekoladowa (ganache)
Piekarnik nastawić na 350F/160 C.
W dużej misce ubić jajka z cukrem aż powstanie z nich gęsta i puszysta masa. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej oraz esencję rumową.
Połowę - 2/3 ciasta jasnego wylać do solidnie wysmarowanej formy na babki lub keksówki. Pozostałe ciasto wymieszać z kawą i dodatkową wodą. delikatnie przelać na ciasto jasne. Można lekko pomieszać je robiąc patyczkiem esy-floresy, ale nie jest to konieczne.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na kratce. Wystudzoną babkę polać ganache.
Piekarnik nastawić na 350F/160 C.
W dużej misce ubić jajka z cukrem aż powstanie z nich gęsta i puszysta masa. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wodę i olej oraz esencję rumową.
Połowę - 2/3 ciasta jasnego wylać do solidnie wysmarowanej formy na babki lub keksówki. Pozostałe ciasto wymieszać z kawą i dodatkową wodą. delikatnie przelać na ciasto jasne. Można lekko pomieszać je robiąc patyczkiem esy-floresy, ale nie jest to konieczne.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec ok. 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu przełożyć do wystudzenia na kratce. Wystudzoną babkę polać ganache.
Uwagi dodatkowe
No comments:
Post a Comment