Dzień św. Patryka zawsze wypada w czasie postu, więc jest duża szansa, iż ktoś w rodzinie będzie na diecie bezmięsnej. Jest to okazja, by tradycyjne mięsne dania poznać w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Stąd też pomysł na wegetariańską odsłonę irlandzkiej zapiekanki pasterskiej, którą dotychczas jedliśmy w tradycyjnej mięsnej wersji. Eksperyment się powiódł, bo zapiekanka okazała się równie dobra jak ta tradycyjna z mięsem. Podobnie jak oryginał jest też prosta i szybka w wykonaniu. I jak to bywa z daniami typu zapiekanki, lepiej smakuje niż się prezentuje, więc nie ma co się sugerować zdjęciami, tylko po prostu spróbować. 😉
1 cebula
4 ząbki czosnku
0.5 lb/225 g marchewki z groszkiem (mrożone)
3.5 oz/100 g kukurydzy mrożonej
1 - 1.5 przecieru pomidorowego (pasty pomidorowej)
2 łyżki sosu Worcestershire
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
3-4 łyżki masła
2-3 łyżki gęstej śmietany
Opcjonalnie - ser żółty, czosnek, masło do zroszenia po wierzchu
Kartofle obrać i ugotować. Odlać i utłuc z dodatkiem masła i śmietany na gładkie purée. Można też dodać do nich zmiażdżony czosnek, co ja zrobiłam, a także nieco tartego ostrego sera żółtego - nie więcej jak 1/2-3/4 szklanki.
Przygotować nadzienie. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę. Pod koniec dodać czosnek i chwilę smażyć, uważając by nie przypalić. Dodać pieczarki i smażyć mieszając aż do momentu, gdy nie są już surowe. Dodać warzywa i chwilę smażyć. Pod koniec dodać przecier, a następnie doprawić do sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem do smaku. Nadzienie powinno być lekko wilgotne, ale nie pływać w sosie.
Gotowe nadzienie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu wyłożyć purée kartoflane, wyrównać. Całość można lekko posypać tartym serem po wierzchu lub lekko skropić masłem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375F/180C i piec ok. 25-30 minut.
No comments:
Post a Comment