March 14, 2023

Wegetariańska zapiekanka pasterska (sheperd's pie)

Dzień św. Patryka zawsze wypada w czasie postu, więc jest duża szansa, iż ktoś w rodzinie będzie na diecie bezmięsnej. Jest to okazja, by tradycyjne mięsne dania poznać w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej. Stąd też pomysł na wegetariańską odsłonę irlandzkiej zapiekanki pasterskiej, którą dotychczas jedliśmy w tradycyjnej mięsnej wersji.  Eksperyment się powiódł, bo zapiekanka okazała się  równie dobra jak ta tradycyjna z mięsem. Podobnie jak oryginał jest też prosta i szybka w wykonaniu. I jak to bywa z  daniami typu zapiekanki, lepiej smakuje niż się prezentuje, więc nie ma co się sugerować zdjęciami, tylko po prostu spróbować. 😉 


Nadzienie
1.5 lb/600 g pieczarek - białych lub ciemnych
1 cebula
4 ząbki czosnku
0.5 lb/225 g marchewki z groszkiem (mrożone)
3.5 oz/100 g kukurydzy mrożonej
1 - 1.5 przecieru pomidorowego (pasty pomidorowej) 
2 łyżki sosu Worcestershire
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia

Kartofle
1lb/450 g - 1.5 lb/650 g kartofli
3-4 łyżki masła
2-3 łyżki gęstej śmietany


Opcjonalnie -  ser żółty, czosnek, masło do zroszenia po wierzchu


Kartofle obrać i ugotować. Odlać i utłuc z dodatkiem masła i śmietany na gładkie purée. Można też dodać do nich zmiażdżony czosnek, co ja zrobiłam, a także nieco tartego ostrego sera żółtego  - nie więcej jak 1/2-3/4 szklanki. 

Przygotować nadzienie. Pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę pokroić na drobną kostkę. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Zeszklić cebulę. Pod koniec dodać czosnek i chwilę smażyć, uważając by nie przypalić. Dodać pieczarki i smażyć mieszając aż do momentu, gdy nie są już surowe. Dodać warzywa i chwilę smażyć. Pod koniec dodać przecier, a następnie doprawić do sosem Worcestershire oraz solą i pieprzem do smaku. Nadzienie powinno być lekko wilgotne, ale nie pływać w sosie. 

Gotowe nadzienie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu wyłożyć purée kartoflane, wyrównać. Całość można lekko posypać tartym serem po wierzchu lub lekko skropić masłem. 

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 375F/180C i piec ok. 25-30 minut. 








Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment