Po sukcesie pierogów z kurkami przyszedł czas na pierogowe wariacje na temat. I pomysł na połączenie ricotty z kurkami. Łączenie kurek z serem już stosowałam robiąc quiche z kurkami, a tak naprawdę z kurkami, serem kozim i brie. Był fenomenalny i quiche zawsze znikał momentalnie, niezależnie od tego ile jego sztuk przygotowałam. Stąd więc pomysł by zrobić nadzienie kurkowo-serowe.
Przyznam, że pierogi w takim wydaniu były niezłe, ale nie tak jak quiche. W przeciwieństwie do ricotty, ser kozi jest znacznie bardziej wyrazisty i doskonale uzupełnia kurki, które same z siebie nie wnoszą w potrawę dużo smaku, choć są świetnym dodatkiem. Ricotta jest dość mdła i choć dobrze się połączyła z kurkami, to jednak nie nadała pierogom zdecydowanego smaku. Mimo wszystko pierogi smakowały zjadaczom domowym i całkiem spora ich porcja rozeszła się dość szybko.
Ciasto
1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
1.1 lb/500 g mąki
4 łyżki/50 g oleju
250-300 ml bardzo gorącej, praktycznie wrzącej wody
0.5 łyżeczki soli
Farsz
1 lb/450 g kurek
1/2 lb + 1 łyżka /250 g sera ricotta
1 średnia lub pół większej cebuli
sól i pieprz do smaku
2 łyżki oleju do smażenia
Do podania - smażona cebula, skwarki świeże listki tymianku
Przygotować ciasto na pierogi. W misie miksera umieścić mąkę. Dodać olej i 250 ml bardzo ciepłej wody. Zacząć wyrabiać. W razie potrzeby, dodać stopniowo pozostałą wodę - tylko tyle ile potrzeba. Ciasto nie powinno być zbyt luźne czy lepiące się. Nakryć miską i odstawić na 20-30 minut, by odpoczęło.
Kurki oczyścić z ziemi i igieł. Najprościej się to robi układając je na durszlaku, a ten zanurzyć w misce z wodą i zostawić na kilka minut. Następnie wyjąć durszlak z wody, by odcedzić kurki i w razie potrzeby opłukać je z pozostałych brudków. Osuszyć na durszlaku lub delikatnie ściereczką/ręcznikiem papierowym.
Cebulę pokroić na drobną kostkę. Na dość dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i zeszklić na oleju. Kurki poszatkować w kostkę i dołożyć do przesmażonej cebuli. Dodać pieprz i sól do smaku. Smażyć, aż powstały sos odparuje - nadzienie powinno być dość suche. Zdjąć z palnika i ostudzić, a następnie wmieszać w nie serek ricottę. Ostudzić.
Ciasto rozwałkować na taką grubość jaką lubimy. Szklanką czy też obręczą wykrawać kółka. Na środku ułożyć nadzienie. Zlepić brzegi, a gotowe pierogi ułożyć na lekko obmączonej tacce lub wyłożonej matą silikonową czy też papierem do pieczenia.
W sporym garnku zagotować wodę. Do wody dodać sól - ok. 2 łyżeczek na 4 litry. Kiedy woda zawrze, włożyć porcję pierogów - mniej więcej 12-15. Gotować około 5 minut. Odcedzić i ułożyć na wygrzanym półmisku. Podawać same lub okraszone masłem czy też zarumienioną cebulą. Oczywiście można też okrasić skwarkami.
Uwagi dodatkowe
- Podobnie jak pierogi z samymi kurkami, również i te można mrozić - zarówno surowe jak i ugotowane. Surowe pierogi układamy jedną warstwą na tacce i wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Zamrożone przekładamy do torebek lub pojemników, w których je przechowamy. Pierogi ugotowane dobrze jest najpierw lekko posmarować olejem tuż po ugotowaniu, a następnie postępować jak w przypadku mrożenia pierogów surowych.
- Pierogi z kurkami i ricottą można podawać i w wersji odsmażanej. Są przepyszne i warte tego, by z każdej porcji zostawić nieco pierogów, by tak je zjeść. Albo wręcz po prostu od razu nastawić się na jedzenie smażonych.
No comments:
Post a Comment