1/2 cebuli
1/2 zielonej papryki
1/2 czerwonej papryki
6 jajek
1 pomidor
1/3 szklanki salsy
1 cup tartego sera cheddar
sól i pieprz do smaku
1/2 szklanki hal and half lub śmietany kremówki wymieszanej z mlekiem w równych proporcjach
1 łyżka oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C. Formę do muffinków posmarować tłuszczem - najlepiej sprayem do pieczenia.
1 łyżka oliwy z oliwek
Piekarnik rozgrzać do 350 F/175 C. Formę do muffinków posmarować tłuszczem - najlepiej sprayem do pieczenia.
Cebulę, papryki i pomidora pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić ją. Następnie dodać warzywa i smażyć je mieszając około 5 minut lub do momentu kiedy zaczynają robić się miękkie. Ostudzić.
W dużej misce rozbełtać jajka, pod koniec dodając half and half lub kremówkę wymieszaną z mlekiem.
Do mieszkanki jajecznej dodać salsę i przesmażone warzywa. Dobrze wymieszać. Dodać 3/4 szklanki cheddara i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Natłuszczone foremki muffinkowe wypełnić mniej więcej w 2/3 wysokości mieszanką jajeczno-warzywną. Z wierzchu posypać serem. Piec około 20 minut.
Uwagi dodatkowe
- Muffinki jajowe nie muszą być wegetariańskie - wędlina, taka jak szynka czy polędwica, a nawet kiełbasa, doskonale będzie w nich smakować.
- Muffinki świetnie się przechowują w lodówce przez 2-3 dni.
- Tak jak w przypadku omletu, tak i muffinki jajeczne dają nam pole do popisu - można używać najróżniejszych żółtych serów, a także fety czy koziego sera. Można używać różnych warzyw i wędlin. Wszystko zależy od naszego gustu i tego co mamy w lodówce.
- Nie wszyscy dodają do masy muffinkowej half and half/mieszankę mleczno-śmietankową. Jeśli wolimy wersję z samymi jajkami, można ją pominąć.
Inspiracja - Flavor Mosaic
No comments:
Post a Comment