Tradycyjnie, tyrosalata to proste wiejskie jedzenie, mające tę zaletę, że przygotowuje się je raptem w kilka minut, z kilku składników, która zawsze są w greckim domu. Grecy zasadniczo wykorzystują tyrosalatę jako dip podawany z różnymi grillowanymi mięsami. Ale tyrosalatę można też jeść po prostu na pieczywie, jako przystawkę czy przekąskę. Można też potraktować trysalatę jako dip i rozłożyć na talerzu, a na nim ułożyć warzywa - ogórki, pomidory, oliwki, paprykę. Podane ze świeżą fetą jest naprawdę przepysznym, choć super prostym daniem.
Wielbiciele ostrych smaków mogą się pokusić o przyrządzenie odmiany tyrosalaty - tyrokafteri, co znaczy ostry ser. Ja jednak wolę wersję delikatniejszą. 😉
7oz/200 g dobrej gatunkowo fety
4oz / 110 g / 6 łyżek greckiego jogurtu
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego oregano
Opcjonalnie - szczypta suszonych płatków chilli, świeży tymianek, koperek, szczypiorek
Do podania - papryka, pomidory koktajlowe, ogórek, oliwki, pita lub pieczywo, odrobina oliwy z oliwek
Czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać.
Do miski włożyć pokruszoną fetę, jogurt, oliwę, czosnek i oregano. Zmiksować blenderem na gładką masę.
Jeśli serwujemy tyrosalatę jako dip, przełożyć do miseczki, a jeśli wraz z warzywami, to rozsmarować grubszą warstwę na półmisku, a na następnie ułożyć warzywa - te większe, jak ogórki czy papryka, pokrojone na mniejsze kawałki.
Całość pokropić odrobiną oliwy z oliwek i posypać świeżymi ziołami - tymiankiem, koperkiem lub też szczypiorkiem.
Inspiracja - Little cooking tips
No comments:
Post a Comment