Babeczki
1.75 szklanki /210 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
1 pałka /110 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki /50 g cukru
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru (np. demerara)
1/2 łyżeczki ekstraktu z limonki
2 łyżeczki otartej skórki z limonki
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka kwaśnej śmietany w temperaturze pokojowej
1 pałka /110 g masła w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki /50 g cukru
1/4 szklanki jasnego brązowego cukru (np. demerara)
1/2 łyżeczki ekstraktu z limonki
2 łyżeczki otartej skórki z limonki
1 jajko w temperaturze pokojowej
1 zółtko w temperaturze pokojowej
1.5 łyżki soku z limonki
Krem
1.5 łyżki soku z limonki
Krem
1 pałka/110 g masła w temperaturze pokojowej
8 oz /225 g /1 kostka serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
3.5 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1.5 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki ekstraktu z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
Do dekoracji - plasterki limonki, 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
8 oz /225 g /1 kostka serka typu Philadelphia w temperaturze pokojowej
3.5 szklanki cukru pudru
1/4 łyżeczki soli
1.5 łyżki soku z limonki
1/4 łyżeczki ekstraktu z limonki
1 łyżeczka otartej skórki z limonki
Do dekoracji - plasterki limonki, 1 łyżeczka otartej skórki z limonki
Piekarnik rozgrzać do temperatury 350 F/170 C.
Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Wymieszać.
Masło utrzeć mikserem w dużej misie. Dosypać cukier i nadal ucierać/mieszać. Dodać ekstrakt i skórkę z limonki. Cały czas mieszając, wbić jajko i żółtko. Jeśli trzeba, szpatułką zeskrobać masę ze ścianek misy, tak by cała masa maślano-jajeczna z łatwością wymieszała się z pozostałymi składnikami.
Stopniowo dodać śmietanę i mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i solą.
Na koniec dodać sok z limonki i wymieszać z ciastem.
Gotowe ciasto przełożyć do wyłożonych papilotkami foremek na muffinki, wypełniając nim ok. 2/3 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka - ok. 15 minut lub 20 jeśli używamy większych foremek muffinkowych. Po upieczeniu przestudzić muffinki - początkowo w formie, a następnie na kratce. Babeczki muszą być zupełnie ostudzone, zanim zaczniemy je dekorować.
Naszykować krem - masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać serek i sól, a następnie porcjami dodawać cukier - po pół szklanki. Pod koniec wmieszać ekstrakt i sok.
Gotową masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką. Dekorować wystudzone babeczki. Jeśli nie jesteśmy pewni swoich umiejętności w posługiwaniu się rękawem, krem można po prostu rozsmarować. Gotowe babeczki lekko obsypać szczyptą skórki, a także - jeśli chcemy - włożyć w nie 1/4 plasterka limonki. Wstawić do lodówki, by krem stężał.
Uwagi dodatkowe
- Ekstrakt z limonki jest musikiem w przypadku babeczek. Teoretycznie można go pominąć lub zastąpić większą ilością soku z limonki, ale trzeba się liczyć z tym, że niestety babeczki nie będą miały smaku limonkowego tak wyrazistego jak powinien być. Dlatego warto go kupić i użyć
- Sok z limonki - najlepiej używać świeżo wyciśnięty z limonek, które wcześniej obcieramy ze skórki.
- Masło i serek Philadelphia muszą być ocieplone do temperatury pokojowej. Dlatego należy je wyjąć z lodówki na kilka godzin przed pieczeniem muffinków.
- Bardzo polecam używanie foremek na mini-muffinki. Dzięki temu możemy upiec więcej babeczek o idealnym rozmiarze na jednego gryza.
- Czas pieczenia zależy nie tylko od piekarnika, ale i od wielkości foremek, których będziemy używać - w tradycyjnych foremkach muffinkowych czy też w mini foremkach. Warto o tym pamiętać w czasie pieczenia i odpowiednio dostosować czas.
Inspiracja: Baker by nature https://bakerbynature.com/key-lime-cupcakes/
No comments:
Post a Comment