To już ten czas kiedy taka kawa smakuje lepiej niż kiedykolwiek. U nas rok temu stała się hitem świątecznym, choć jej początki były rozczarowujące. A to dlatego, że miała być niespodzianka, a tymczasem nie dotarły na czas zamówione dodatki, czyli syrop czekoladowy i miętowy. Ale od czego pomysłowość? Przecież można użyć kakao i kropli miętowych. Z czasem, gdy już pojawiły się syropy, ten czekoladowy został użyty, a miętowy... No cóż. Kropelkowy zamiennik rodem z polskiej apteki okazał się smaczniejszy. Głównie dlatego że mniej słodki. W okresie świąt, niemal każdego dnia ktoś lub kilka ktosiów piło sobie taką kawę. Jej zaletą jest to, że można zrobić ja na wiele sposobów. Podstawą jest espresso
1 szklanka mleka
3 łyżeczki cukru
1 łyżka kakao
espresso
1/4 łyżeczki kropli miętowych
Dodatki zastępcze
syrop czekoladowy
syrop miętowy
Opcjonalnie - bita śmietana, okruszki cukierków miętowych (candy cane), wiórki czekolady
Wersja najprostsza
Zaparzyć espresso. Dodać kilka łyżek syropów i wymieszać.
Z podgrzanego mleka zrobić pianę. Następnie dolać kawę z syropami lub z syropem czekoladowym i kroplami miętowymi. Jeśli wolimy, na wierzchu możemy kawę udekorować bitą śmietaną i opcjonalnie cukierkami lub wiórkami czekolady.
Wersja ciutek mniej prosta
W garnuszku wymieszać kakao z cukrem. Dolać 1/2 szklanki mleka i całość dobrze podgrzać, cały czas mieszając, tak by kakao i cukier się rozpuściły.
Pozostałe mleko podgrzać i ubić na pianę.
Przygotować espresso. Wymieszać je z kroplami miętowymi lub syropem miętowym.
W wygrzanym kubku umieścić gorącą czekoladę. Dolać mleko z pianę, a następnie espresso.
Uwagi końcowe
- Każdy ma inne preferencje smakowe - zarówno w kwestii cukru, jak i mięty. Ilość podana w liście składników jest więc orientacyjna i można nimi nieco manipulować by dopasować smak kawy do swoich upodobań
- Unikam od lat przyozdabiania kawy czy napojów kawowych bitą śmietaną. Ale nie oznacza to, że inni też tak muszą. Zamiast spienionym mlekiem, kawę można właśnie wykończyć śmietaną, a tę dodatkowo posypać czy to wiórkami czekolady czy pokruszonymi cukierkami miętowymi (np. candy cane).
No comments:
Post a Comment