July 26, 2024

Szybkie ciasto z wiśniami i morelami

Ciasto, które robię od lat. Nazywam je najłatwiejszym ciastem na świecie, choć wcale nie pochodzi z tej słynnej piosenki. Robię je w najróżniejszych wersjach owocowych i praktycznie każda się sprawdza. Ostatnio mając nadmiar wiśni, wykorzystałam je do ciasta, a w ostatniej chwili mój wzrok padł na rumiane morele, dopiero co przywiezione z targu. Przypomniały mi się tarty wiśniowo-morelowe i wiadomo już było, że to ciasto będzie w wersji wiśniowo-morelowej. Bingo! Kwaskowe wiśnie, uzupełnione przez słodkie morele i skórka ciasta - delikatna, ale pysznie chrupiąca. Pierwsza porcja poszła momentalnie. Druga ponoć dalej pachniała malizną. Po trzeciej, uznałam, że chociaż pychotka, to trzeba wyhamować, bo to sezon wiśniowo-morelowy kiepsko się skończy, ale się nie udało i powstawały kolejne. Nie muszę wspominać, że chociaż fatalnie się kroi, to najlepsze jest na ciepło. Dobrze poczekać chociaż kilka minut, bo wtedy nadal jest ciepłe ale łatwiejsze do pokrojenia. A przynajmniej spróbować poczekać. 😉


1 szklanka mąki
3/4 szklanki cukru
4 jajka 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju

1 lb/450 g wiśni 
4 morele

Wiśnie i morele umyć i wypestkować. Morele pokroić na ćwiartki. 

Mąkę, cukier, proszek, jajka i olej dobrze wymieszać, tak aby w cieście nie było grudek. Robi się to tak szybko i prosto, że nie używam do tego miksera, a zwykłej rózgi kuchennej do ubijania piany. 



Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej formy. Na wierzchu ułożyć owoce, nie przejmując się, że wydaje się iż jest ich bardzo dużo. 


Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 360 F / 180 C. Piec około 35-40 minut lub aż ciasto będzie jasnobrązowe na wierzchu, a w środku dopieczone (do suchego patyczka). 



Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i spróbować obronić przed natychmiastowym zjedzeniem. Lub też można zacząć przygotowywać następną porcję ciasta. 😋😉

*Używam formy o pojemności 11 szklanek (cups) / 2.5 l






 






Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment