July 18, 2024

Kotleciki serowo-ziemniaczane

Takie kotleciki to proste danie bezmięsne, z wykorzystaniem kartofli i sera białego. Troszkę jak nadzienie do pierogów ruskich, tyle że w postaci kotlecików. Najlepiej smakują dobrze wysmażone i z dodatkiem sosu - np. pieczarkowego. Choć nie tylko bo i potrawka z pomidorów i papryki, typu peperonata sprawdzi się idealnie jako uzupełnienie. 
Kotleciki nadają się również i jako dodatek do dania mięsnego - zamiast kartofli czy klusek. Z gulaszem mięsnym idealnie się skomponują, zwłaszcza w towarzystwie warzyw. 
Nie muszę też chyba wspominać, że danie to jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kartofli i białego sera. 😉


Kotleciki
1 lb /450 g ugotowanych kartofli
1/4 lb / 110 g mąki 
1/2 lb / 220 g sera białego
1 mała lub 1/2 średniej cebuli
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia

Kartofle i ser przepuścić przez maszynkę lub praskę. Nawet jeśli kartofle były wcześniej tłuczone, zwykle mają mniej lub więcej grudek. 

Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju. Ostudzić.

Do kartofli i sera dodać pozostałe składniki. Zagnieść na gładką masę.

Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej, po czym smażyć, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca. 

Podawać same z dowolnym sosem lub jako dodatek na przykład do gulaszu czy bitek. No i oczywiście z  surówką - najlepiej wyrazistą z kapusty kiszonej - taką tradycyjną lub słynną surówkę Koła Pań z Domu Polskiego w Seattle. Lub innymi warzywami, które nam pasują do tej kombinacji smakowej. 

Uwagi dodatkowe

  • Do kotlecików można wykorzystać resztki kartofli z obiadu lub kilku obiadów i w ten sposób świetnie je zagospodarować. 
  • Mąkę pszenną można zmieszać w proporcji pół na pół z mąką kartoflaną/skrobią kartoflaną. 
  • Do podania można wykorzystać sos grzybowy lub pozostały mięsny z mniejszą lub większą ilością mięsa. 
  • Kotleciki świetnie idą pasują do pulpecików mięsnych lub pulpecików wegetariańskich

  


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment