Takie kotleciki to proste danie bezmięsne, z wykorzystaniem kartofli i sera białego. Troszkę jak nadzienie do pierogów ruskich, tyle że w postaci kotlecików. Najlepiej smakują dobrze wysmażone i z dodatkiem sosu - np. pieczarkowego. Choć nie tylko bo i potrawka z pomidorów i papryki, typu peperonata sprawdzi się idealnie jako uzupełnienie.
Kotleciki nadają się również i jako dodatek do dania mięsnego - zamiast kartofli czy klusek. Z gulaszem mięsnym idealnie się skomponują, zwłaszcza w towarzystwie warzyw.
Nie muszę też chyba wspominać, że danie to jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kartofli i białego sera. 😉
Kotleciki nadają się również i jako dodatek do dania mięsnego - zamiast kartofli czy klusek. Z gulaszem mięsnym idealnie się skomponują, zwłaszcza w towarzystwie warzyw.
Nie muszę też chyba wspominać, że danie to jest idealnym sposobem na wykorzystanie resztek kartofli i białego sera. 😉
Kotleciki
1 lb /450 g ugotowanych kartofli
1/4 lb / 110 g mąki
1/4 lb / 110 g mąki
1/2 lb / 220 g sera białego
1 mała lub 1/2 średniej cebuli
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
1 jajko
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Cebulę drobniutko pokroić i zeszklić na oleju. Ostudzić.
Do kartofli i sera dodać pozostałe składniki. Zagnieść na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej, po czym smażyć, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Na patelni rozgrzać olej. Z masy formować płaskie kotleciki. Obtaczać je w bułce tartej, po czym smażyć, aż ich skórka stanie się złocista i chrupiąca.
Podawać same z dowolnym sosem lub jako dodatek na przykład do gulaszu czy bitek. No i oczywiście z surówką - najlepiej wyrazistą z kapusty kiszonej - taką tradycyjną lub słynną surówkę Koła Pań z Domu Polskiego w Seattle. Lub innymi warzywami, które nam pasują do tej kombinacji smakowej.
Uwagi dodatkowe
- Do kotlecików można wykorzystać resztki kartofli z obiadu lub kilku obiadów i w ten sposób świetnie je zagospodarować.
- Mąkę pszenną można zmieszać w proporcji pół na pół z mąką kartoflaną/skrobią kartoflaną.
- Do podania można wykorzystać sos grzybowy lub pozostały mięsny z mniejszą lub większą ilością mięsa.
- Kotleciki świetnie idą pasują do pulpecików mięsnych lub pulpecików wegetariańskich.
No comments:
Post a Comment