200 g sera białego - np. twarożku lub serka Philadelphia
1 łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
ok. 200g mąki mąki
Usunąć pestki z moreli, nie rozdzielając połówek do końca. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z każdego kawałka mały placuszek. Oblepiać każdy owoc częścią ciasta, zaczynając od tej strony, gdzie było cięcie - wtedy knedle się nie rozchodzą.
Gotowe knedle wkładać do wrzącej i lekko osolonej wody. Po włożeniu knedli doprowadzić wodę do ponownego wrzenia i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. To jest dość ważne, gdyż zbyt duży płomień spowoduje, że w silnie gotującej się wodzie, knedle mogą się rozpadać.
Zasmażana bułka tarta: zarumienić bułkę, po czym dodać masło i ew. ciut cukru; podgrzewać aż masło się rozpuści. Obtaczać w bułce ugotowane knedle lub podać bułkę osobno.
1 łyżka oleju
łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
szczypta soli
ok. 200g mąki mąki
10 dojrzałych moreli
Do podania
4 łyżki bułki tartej
Do podania
4 łyżki bułki tartej
50 g masła
cukier według uznania
Śmietana
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Gdyby za bardzo się kleiło do ręki, można dosypać nieco więcej mąki, ale nie za dużo by nie było zbyt twarde. cukier według uznania
Śmietana
Usunąć pestki z moreli, nie rozdzielając połówek do końca. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z każdego kawałka mały placuszek. Oblepiać każdy owoc częścią ciasta, zaczynając od tej strony, gdzie było cięcie - wtedy knedle się nie rozchodzą.
Gotowe knedle wkładać do wrzącej i lekko osolonej wody. Po włożeniu knedli doprowadzić wodę do ponownego wrzenia i gotować ok. 10 minut na małym ogniu. To jest dość ważne, gdyż zbyt duży płomień spowoduje, że w silnie gotującej się wodzie, knedle mogą się rozpadać.
Zasmażana bułka tarta: zarumienić bułkę, po czym dodać masło i ew. ciut cukru; podgrzewać aż masło się rozpuści. Obtaczać w bułce ugotowane knedle lub podać bułkę osobno.
No comments:
Post a Comment