Nigdy wcześniej
nie byłam w Berlinie. We wschodnich Niemczech tak, ale po stronie Drezna. Do
Berlina nigdy jakoś nie dojechałam. Nie mogę więc porównać wschodniego z
zachodnim oraz tego jak bardzo się zmienił. Co chwila zastanawiałam się, w
którym Berlinie jestem, gdyż obie części – i stara wschodnia, i stara zachodnia
wyglądały niemal identycznie. Minęło 25 lat od upadku muru, co oczywiście
pomogło ujednoliceniu się obu częściom miasta, ale to co mnie uderzyło, to
fakt, że i w dawnym Berlinie Zachodnim wiele budynków niczym się nie różniło od
socrealistycznych budowli w stylu okolic Placu Konstytucji czy Muranowa w
Warszawie. Może to myśmy sobie tak wyidealizowali Zachód....
Mimo wszystko Berlin
bardzo mi się podobał. To chyba najczystsze miasto w Europie jakie dotąd
widziałam, co jest godne podziwu, gdyż w przededniu Sylwestra były tu tłumy
turystów. Wiele uroku dodawały miastu
jarmarki bożonarodzeniowe, gdzie nie tylko można było kupić masę mniej lub
bardziej potrzebnych rzeczy, ale i zjeść, i napić się np. grzanego wina. Przygotowania
do Sylwestra sprawiły, że Brama Brandenburska prezentowała się wspaniale w
kolorze zmieniającego się oświetlenia.
4 serdelki
100 gr dowolnej wędzonki (np. kawałki boczku lub szynki)
6 średnich kartofli
2 marchewki
2 łodygi selera
100 g zielonego groszku (surowego)
1/4 kalafiora
sól/pieprz do smaku
opcjonalnie - śmietana, zielona pietruszka
Kartofle obrać i pokroić w kostkę. Serdelki pokroić na plasterki lub na połówki plasterków. Marchewkę obrać i pokroić na kostkę. Łodygi selera drobno posiekać. Kalafiora umyć i podzielić na małe cząsteczki.
Włożyć do garnka kartofle, selera i marchewkę. Dodać wędzonkę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałeczki oraz groszek. Całość zalać wodą (około 2 litrów) i gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać groszek i kalafiora. Doprawić solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną i posypać posiekaną pietruszką.
****
Zupę można lekko zagęścić, miksując jej część (ok. 1 szklanki) w blenderze. Wówczas należy użyć nieco więcej kartofli.
6 średnich kartofli
2 marchewki
2 łodygi selera
100 g zielonego groszku (surowego)
1/4 kalafiora
sól/pieprz do smaku
opcjonalnie - śmietana, zielona pietruszka
Kartofle obrać i pokroić w kostkę. Serdelki pokroić na plasterki lub na połówki plasterków. Marchewkę obrać i pokroić na kostkę. Łodygi selera drobno posiekać. Kalafiora umyć i podzielić na małe cząsteczki.
Włożyć do garnka kartofle, selera i marchewkę. Dodać wędzonkę w całości lub pokrojoną na mniejsze kawałeczki oraz groszek. Całość zalać wodą (około 2 litrów) i gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodać groszek i kalafiora. Doprawić solą i pieprzem. Można zabielić śmietaną i posypać posiekaną pietruszką.
****
Zupę można lekko zagęścić, miksując jej część (ok. 1 szklanki) w blenderze. Wówczas należy użyć nieco więcej kartofli.
No comments:
Post a Comment