Co prawda najlepsze knedle są ze śliwkami, ale i z truskawkami nie są wcale gorsze. Przekonałam się o tym, gdy odwiedziliśmy znajomych w Polsce. Ich mama-babcia naszykowała pod kątem dzieci knedle z truskawkami. Ponoć ich córka, zwana potocznie Bubolinką, bardzo je lubiła. Stąd pomysł dogodzenia wszystkim dzieciom w ten sposób. Knedle znikały błyskawicznie - jadły je dzieci, jedli je dorośli. Od tego czasu, kiedy mamy pod ręką truskawki lokalne, takie sezonowe, a nie przywiezione skądś tam z daleka, takie dojrzałe na krzaczkach, a nie w transporcie, te knedle stają się letnim rarytasem. Kiedyś wolałam tradycyjnie ze śmietaną, a dzieci z sosem z truskawek lub owoców leśnych. Ostatnio jednak zjadamy je w wersji na maksa - ze śmietaną i z sosem truskawkowym. Obie wersje są przepyszne. Nie ma szansy, by z tej porcji cokolwiek zostało - wszystko jest zjedzone a talerze wylizane (przynajmniej przez niektórych) do czystości. W końcu nic się nie może zmarnować! 😉
1 jajko
1-1.5 szklanki mąki + dodatkowa do podsypywania
truskawki
1/2 szklanki śmietany (sour cream)
1/4 szklanki mleka
cukier i sól do smaku
Sos truskawkowy z tego przepisu
********
Sos truskawkowy z tego przepisu
********
*Wersja uproszczona - zamiast kartofli mashed potatoes
Truskawki umyć i obrać z szypułek. Odstawić do wysuszenia - najlepiej na ręczniku papierowym. Kartofle obrać, ugotować i przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Jeśli używamy mashed potatoes, przygotować kartofle zgodnie z instrukcją z pudełka, pomijając wszelkie dodatki, takie jak masło czy przyprawy. Powinniśmy otrzymać mniej więcej 2 lb/900 g kartofli. Ostudzić.
Jeśli używamy mashed potatoes, przygotować kartofle zgodnie z instrukcją z pudełka, pomijając wszelkie dodatki, takie jak masło czy przyprawy. Powinniśmy otrzymać mniej więcej 2 lb/900 g kartofli. Ostudzić.
Do ostudzonych kartofli dodać jajko oraz mąkę - jedną szklankę. Gdyby ciasto kleiło się zbyt mocno, dosypać kolejne pół szklanki. Z gotowego ciasta formować małe placuszki. Nakładać po jednej truskawce i dokładnie zalepiać formując kulkę. Kulki odkładać na dobrze omączony blat.
W dużym garnku zagotować wodę i lekko ją osolić. Wrzucać po kilka knedli i gotować mniej więcej 4 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch.
Podawać z sosem truskawkowym i/lub ze śmietaną rozrobioną z mlekiem i cukrem.
No comments:
Post a Comment