Gdybym nie była świadoma czym grozi jedzenie nutelli łyżką ze słoika, to robiłabym to codziennie. Uwielbiam nutellę - na kanapkach z chałki czy brioszki, w babeczkach, w naleśnikach, na gofrach.... Mówiąc krótko w każdej postaci.
No i w lodach! Ale lody nutellowe można kupić tylko w niektórych lodziarniach. Czas więc samemu zrobić.
Po udanych lodach krówkowych, przyszła więc kolej na nutellowe. Przepis praktycznie ten sam, z minimalnymi różnicami. Lody - warte zawieszenia na momencik diety lub ekstra kilku kółek spaceru. ;)
2.5 szklanki mleka w temperaturze pokojowej
1.5 szklanki śmietany kremówki w temperaturze pokojowej
300-350g nutelli
Mleko połączyć ze śmietaną. Dodać nutellę i bardzo dobrze wymieszać - najlepiej mikserem. Dobrze schłodzić w lodówce. Schłodzoną mieszankę śmietankowo-nutellową powoli wlewać do miski* maszyny z włączonym mieszaniem. Dolewać pozostałą masę nie przerywając mieszania; całość mieszać aż do momentu gdy masa dobrze zgęstnieje, czyli około 20 minut. Przełożyć do szklanego lub plastikowego naczynia; chłodzić minimum 5 godzin.
*miska do mieszania lodów musi być bardzo dobrze schłodzona - typowo zalecane jest by stała w zamrażalniku minimum 24 godziny przed robieniem lodów
No comments:
Post a Comment