July 12, 2014

Na przekór innym – pasztet

W dzieciństwie pasztet najbardziej mi zawsze po świętach Bożego Narodzenia – jedzony na kanapkach razem z sałatką jarzynową. Do tego gorące kakao. I lektura jednej z książek znalezionych pod choinką. Pusty lub prawie pusty dom, cisza i poświąteczny spokój. Ale przecież pasztet, to nie tylko świąteczna potrawa. Dobry pasztet smakuje o każdej porze roku – latem zagryzany ogórkami małosolnymi albo lekko kiszonymi. Lub na Wielkanoc posypany rzeżuchą.

Dobry pasztet nie może być zbyt suchy. Kiedy zaczynałam gotować, raz czy drugi zrobiłam pasztet z dobrego gatunków mięsa. Uważałam bowiem, że wszelkie przepisy jakie znałam oparte są na byle jakim tłustym mięsie wyłącznie z powodów oszczędnościowych. Wszak w kryzysie i dobie kartek ciężko było o dobre mięso. Kiedy się już je dostało, szkoda było go marnować na pasztet, w którym i tak nie ma znaczenia co się je. Mając możliwość kupienia lepszego mięsa, dawałam je wyobrażając sobie jaki pyszny będzie pasztet. No i był. Tyle, że się kruszył, bo mięso nie było odpowiednio tłuste. Teraz już wiem, że nawet bardzo tłusta łopatka nie przeszkadza w pasztecie. A wręcz przeciwnie.

4.5-5 lb/2kg  łoptaki wieprzowej
1 lb/ 45 dag wątróbki cielęcej lub drobiowej
½ lb/25 dag  pieczarek
4 jajka
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
2-3 listki laurowe
10 kuleczek ziela angielskiego
0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
10 łyżek bułki tartej
Sól
Pieprz
2 łyżki oleju

Na dzień przed pieczeniem pasztetu opatkę i wątróbkę umyć. Na rozgrzanym oleju obsmażyć cebulę i czosnek. Dodać łopatkę i wątróbkę, a na końcu umyte pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku, a także zielem angielskim i listkiem laurowym. Dusić aż mięso zmięknie. Ostudzić. Z sosu odłowić listki i ziele, a mięso, wątróbkę i pieczarki przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa, podlewając tłuszczykiem/sosem jaki się wytworzył w czasie duszenia mięsa.

W dużej misce dobrze wymieszać masę mięsną z jajkami. Doprawić gałką muszkatołową oraz w razie potrzeby solą i pieprzem. Masę równo włożyć do podłużnej formy. Piec w piekarniku o temperaturze 380F/195C przez ok. 1 godzinę.









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment