July 31, 2014

Crumble, czyli kruszonka i wspomnienie z wycieczki

Crumble, czyli kruszonka chyba jedno z bardziej nieciekawie wyglądających ciast. W zasadzie wygląda jak ciasto, które się zupełnie nie udało. Niewypał. W rzeczywistości jednak jest zupełnie inaczej. Pod warstwą kruszonki kryją się podpieczone owoce sezonowe.Polane sosem waniliowym lub z dodatkiem lodów stanowią całkiem niezły deser. Był przebojem naszej wycieczki na Alaskę - codziennie po lunchu  zjadaliśmy porcję crumble - za każdym razem innego. 

Crumble robi się super szybko - potrzebna jest kruszonka, którą można wcześniej naszykować i owoce - wedle uznania.Takie na jakie mamy ochotę. Według mnie najlepiej smakują jagodowe - same lub w towarzystwie innych, takich jak morele czy brzoskwinie. Crumble to również super sposób na zagospodarowanie owoców - dojrzałych i miękkich, których już nikt nie chce jeść na surowo.

8 moreli
350 g owoców jagodowych - malin, jeżyn, jagód, truskawek
230 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki

Opcjonalnie - ekstra 3 -4 łyżeczki cukru do posypania owoców 
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Z masła, cukru i mąki przygotować ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut. 
Morele przekroić na pół i położyć w formie do pieczenia. Posypać owocami jagodowymi. Owoce posypać cukrem i ewentualnie równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną. 

Schłodzone ciasto drobno kruszyć; można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ważne by przykryło w całości owoce. Z tej porcji kruszonki wystatrczyło mi na dwa crumble pieczone w formie o rozmiarach 20x30 cm.


Crumble przed pieczeniem

Upieczone crumble

Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi


Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment