Crumble robi się super szybko - potrzebna jest kruszonka, którą można wcześniej naszykować i owoce - wedle uznania.Takie na jakie mamy ochotę. Według mnie najlepiej smakują jagodowe - same lub w towarzystwie innych, takich jak morele czy brzoskwinie. Crumble to również super sposób na zagospodarowanie owoców - dojrzałych i miękkich, których już nikt nie chce jeść na surowo.
8 moreli
350 g owoców jagodowych - malin, jeżyn, jagód, truskawek
230 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
Opcjonalnie - ekstra 3 -4 łyżeczki cukru do posypania owoców
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Z masła, cukru i mąki przygotować ciasto. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Morele przekroić na pół i położyć w formie do pieczenia. Posypać owocami jagodowymi. Owoce posypać cukrem i ewentualnie równomiernie oprószyć mąką ziemniaczaną.
Schłodzone ciasto drobno kruszyć; można też zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ważne by przykryło w całości owoce. Z tej porcji kruszonki wystatrczyło mi na dwa crumble pieczone w formie o rozmiarach 20x30 cm.
Crumble przed pieczeniem |
Upieczone crumble |
Crumble najlepiej smakuje z lodami waniliowymi |
No comments:
Post a Comment