Jest to typowo letnia tarta, która
najlepiej smakuje z sezonowymi, lokalnymi owocami jagodowymi – malinami,
jeżynami, jagodami, truskawkami. Im więcej owców, tym lepiej. Jej smaku dopełnia
gęsty sos malinowy z lekką nutką alkoholu.
Chambord nie tylko wzmacnia smak malinowy sosu, ale też dodaje delikatny smak migdałów. Cherry nadaje sosowi bardziej wytrawny smak. Obie wersje są bardzo smaczne i warte spróbowania.
Ciasto (porcja na kilka spodów - pozostałe ciasto można zamrozić do wykorzystania później)
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i
2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany
Krem
500 g serka mascarpone
2 szklanki śmietany kremówki
5-6 łyżeczek cukru
Krem
500 g serka mascarpone
2 szklanki śmietany kremówki
5-6 łyżeczek cukru
Sos
1
lb malin
½
szklanki cukru
100
ml likieru malinowego chambord (można zastąpić cherry)
Owoce
jagodowe – truskawki, maliny, jagody, jeżyny
Z mąki, cukru, jajek, proszku i śmietany zagnieść ciasto - samemu lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na mniej więcej 60 minut. Po tym czasie cienko wylepić ciastem formę do tarty, pamiętając, że ciasto rośnie w pieczeniu. Na ciasto położyć papier i obciążyć go specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 370 F z obciążeniem, a następnie drugie tyle bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Przygotować
masę serowo-śmietanową. Mikserem na najwyższych obrotach ubić na sztywno
śmietanę z cukrem. Dodać serek mascarpone i wymieszać go dobrze ze śmietaną.
Jeśli robimy to mikserem, należy zmniejszyć obroty miksera i uważać by nie
mieszać składników zbyt długo.
Maliny
wraz z cukrem zagotować w garnku, po czym gotować około 5 minut. Przetrzeć je
przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i zagęścić. Dodać likier i ponownie
zagotować. Ostudzić.
Na
upieczony spód tarty, wyłożyć masę serowo-śmietankową. W ostatniej chwili przed
podaniem udekorować dużą ilością owoców. Każdy kawałek polewać sosem.
No comments:
Post a Comment