July 17, 2014

Tarta z owocami jagodowymi i sosem malinowym

Jest to typowo letnia tarta, która najlepiej smakuje z sezonowymi, lokalnymi owocami jagodowymi – malinami, jeżynami, jagodami, truskawkami. Im więcej owców, tym lepiej. Jej smaku dopełnia gęsty sos malinowy z lekką nutką alkoholu.

Chambord nie tylko wzmacnia smak malinowy sosu, ale też dodaje delikatny smak migdałów. Cherry nadaje sosowi bardziej wytrawny smak. Obie wersje są bardzo smaczne i warte spróbowania. 
Ciasto (porcja na kilka spodów - pozostałe ciasto można zamrozić do wykorzystania później)
4 szklanki mąki pszennej (lub 2 szklanki mąki pszennej i 2 krupczatki)
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 jajko
2 żółtka
3 pałki masła (ok. 330 g)
2 łyżki śmietany

Krem
500 g serka mascarpone
2 szklanki śmietany kremówki
5-6 łyżeczek cukru

Sos
1 lb malin
½ szklanki cukru
100 ml likieru malinowego chambord (można zastąpić cherry)
Owoce jagodowe – truskawki, maliny, jagody, jeżyny

Z mąki, cukru, jajek, proszku i śmietany zagnieść ciasto - samemu lub mikserem z końcówką w kształcie haka. Ciasto zawinąć w folię i wsadzić do lodówki na mniej więcej 60 minut. Po tym czasie cienko wylepić  ciastem formę do tarty, pamiętając, że ciasto rośnie w pieczeniu. Na ciasto położyć papier i obciążyć go specjalnymi kuleczkami ceramicznymi do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 370 F z obciążeniem, a następnie drugie tyle bez obciążenia. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia. 

Przygotować masę serowo-śmietanową. Mikserem na najwyższych obrotach ubić na sztywno śmietanę z cukrem. Dodać serek mascarpone i wymieszać go dobrze ze śmietaną. Jeśli robimy to mikserem, należy zmniejszyć obroty miksera i uważać by nie mieszać składników zbyt długo.

Maliny wraz z cukrem zagotować w garnku, po czym gotować około 5 minut. Przetrzeć je przez sitko, aby pozbyć się pesteczek i zagęścić. Dodać likier i ponownie zagotować. Ostudzić.


Na upieczony spód tarty, wyłożyć masę serowo-śmietankową. W ostatniej chwili przed podaniem udekorować dużą ilością owoców. Każdy kawałek polewać sosem. 










Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment