1.5 lb wieprzowiny
300 g grzybów - pieczarki lub drobne portabella lub mieszanka
300 g odciśniętej kapusty kiszonej
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego lub puszka sosu pomidorowego
3 łyżki śmietany
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka kminku
1 cebula
2 ząbki czosnku
Olej do smażenia
Wieprzowinę umyć i pokroić na drobne kawałki – mniej więcej 1 cm kostki. Cebulę pokroić w kostkę lub małe wiórka. Część grzybów pokroić na plasterki (same kapelusze), a resztę bardzo drobno poszatkowąć lub wręcz zmielić w maszynce. Na patelni rogrzać olej, a następnie przesmażyć na nim rozgnieciony lub drobno pokrojony czosnek i posiekaną cebulę. Dodać mięso i zarumienić je ze wszystkich stron. Dodać wszystkie grzyby. Dusić wszystko pod przykryciem ok. 15 minut aż mięso zmięknie. Doprawić kmnikiem i dodać koncentrat pomidorowy i paprykę. Zalać wywarem mięsnym lub wodą, tak by mięso cały czas było przykryte.
Kapustę odcisnąć i drobno pokroić. Dodać do mięsa. Dusić ok. 15 minut. Dodać śmietanę i dobrze ją wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli potrzeba, doprawić solą.
No comments:
Post a Comment