Pierogi z wiśniami może i nie są tak
popularne jak te z jagodami, ale też są przepyszne i nadają się na idealny obiad w
letni gorący dzień. A u nas, z braku wiśni, wykorzystuję przepyszne czereśnie, których mamy pod dostatkiem przez kilka letnich tygodni. I też są bardzo smaczne.
Te pierogi zrobiłam z innego niż zwykle
ciasta. Pokusiłam się czytając jak łatwo się je wałkuje. I jest to prawda!
Jeszcze żadne ciasto na pierogi nie wałkowało mi się tak dobrze jak to i do tego zwykłym, staromodnym wałkiem, a nie maszynką do makaronu. Ciasto jest bardzo
elastyczne, a jednocześnie nie jest lepkie. Wymaga minimalnego dodatku mąki do
podsypywania blatu czy stolnicy.
4
szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
czereśnie - najlepiej czerwone, lekko twardawa
Mąkę
wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę/jogurt, sól i olej. Dolewając wodę, wyrabiać ciasto rękami lub mikserem o końcówce haka. Ilość wody zależy tak naprawdę od mąki i może
jej być potrzebne ciut mniej lub ciut więcej. Gotowe ciasto zostawić by chwilę
odpoczęło.
Przygotować
czereśnie – świeże umyć i wydrylować. Mrożone wyłożyć do miski, tuż przed użyciem.
Czereśnie można lekko posypać cukrem i/lub cynamonem.
Ciasto podzielić
na mniejsze części. Jedną część, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy,
rozwałkować na cienki placek. Resztę ciasta trzymać przykrytą miseczką lub ściereczką, by się nie
zeschło. Z placka wykrawać szklanką lub specjalną obręczą kółka. Nakładać po
dwie-trzy czereśnie i dokładnie zalepiać na brzegach. Odkładać na tacę obsypaną
mąka lub wyłożoną papierem.
W dużym
garnku zagotować wodę. Lekko ją osolić. Gotowe pierogi wrzucać do wody partiami
i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.
No comments:
Post a Comment