July 14, 2014

Ogórki małosolne

Nie mogłam się już doczekać ogórków. Niby jeszcze w garażu stoi słoik czy dwa ogórków kiszonych, ale nie ma to jak smak świeżych ogórków wyjętych prosto z kamiennego gara. Ale nigdzie nie było kopru! A bez kopru nie ma ogórków. W końcu jednak się pojawił. Jeszcze tego samego wieczoru ogórki kisiły się w największym garze. Po trzech dniach nikt już nie czekał tylko zaczęło się odławianie ogórków małosolnych! Te pierwsze zawsze są najlepsze. A do tego dzięki temu, że są wyjęte właśnie z kamionkowego gara są idealnie w sam raz – nie za zimne, nie za ciepłe.
4 lb ogórków
2.5- 3 l wody
Sól – 2 łyżki na 1 l wody
Kilka gałązek kopru z „kwiatami”
5 ząbków czosnku
Świeży chrzan – ok. 5-6 cm korzenia

Opcjonalnie: liście winogron, liście dębowe, gorczyca


Ogórki umyć i oskubać ze wszelkich resztek krzaczka – resztki kwiatków czy łodyżek. Na dno gara lub dużego słoika włożyć koper. Na nim ułożyć ogórki. Czosnek obrać; każdy ząbek przekroić na pół lub nawet zmiażdżyć i dodać do ogórków. Chrzan obrać, pokroić na cienkie paski i dołożyć do ogórków. Całość zalać letnią wodą – nie musi być gotowana. Dodać sól. Ogórki przykryć talerzykiem, a ten docisnąć czymś ciężkim, aby ogórki nie wypływały na powierzchnię. W zależności od temperatury na otoczenia, po 2.5-3 dniach możemy już mieć małosolne ogórki. 





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment