400 g/ 14 oz mąki pszennej
7 g suszonych drożdży
330 ml mleka
2 łyżki masła
1.5 łyżeczki soli
Do miski miksera włożyć wszystkie suche składniki. Mleko podgrzać, a następnie dodać do niego masło, by się w nim rozpuściło. Letnie mleko wlać do pozostałych składników, po czym rękami lub mikserem wyrobić ciasto. Przykryć miskę folią i odstawić ją w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta. Gdy podwoi ono swoją objętość, formować bułeczki w dowolnym kształcie. Gotowe bułeczki ułożyć na blasze, nakryć ściereczką i zostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki naciąć nożem lub specjalnym wiatraczkiem do kajzerek.
Wstawić do nagrzanego do 400 F/200 C piekarnika. Piec ok. 15 minut na złoty kolor.
Źródło: Smakowity Chleb

No comments:
Post a Comment