2000 g ogórków
500 g papryki
500 g cebuli
500 g marchewki
125 ml octu
125 ml oleju
1/2 szklanki cukru
1.5 łyżeczki soli
Ogórki obrać i pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki, jeśli ogórki są większe. Włożyć do dużej miski, posolić i odstawić na 1-2 godziny. W tym czasie przygotować zalewę - zagotować ocet z cukrem, a następnie dodać olej. Odstawić do ostudzenia. Cebulę pokroić w talarki, paprykę na małe paseczki, a marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie warzywa wymieszać z ogórkami i zalewą.
Sałatkę nakładać do wyparzonych słoików. Zakręcić i pasteryzować ok. 15 minut, gotując w wodzie sięgającej mniej więcej do 3/4 wysokości słoika. Gotowe słoiki wyjąć z garnka i ustawić do góry dnem do całkowitego ostudzenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.

No comments:
Post a Comment