Gotowe ogórki na zupę - niby nic, a cieszą, zwłaszcza, że potem zrobienie ogórkowej nie wymaga dużo czasu. Po sezonie ogórków, w domu nazbierało się sporo zakiszonych ogórków. Część z nich została zachowana na zimowe miesiące w całości - przydadzą się do chrupania w całości, do sałatek, do past. A że często ogórki i tak lądują w zupie, to pozostałe zostały przerobione od razu na przecier.
Ogórki kiszone
Ogórki kiszone poszatkować na drobno. Płyn z kiszenia przecedzić przez bardzo gęste sitko i dodać do ogórków, tak by dobrze przykrywał pokrojone ogórki. Nadmiar płynu jaki nam zostanie można zamrozić w małych pojemniczkach plastikowych - będzie jak znalazł do zupy, jeśli wolimy bardziej esencjonalną i kwaśniejszą.
Do wyparzonych słoików nakładać ogórki. Najlepiej mieć słoiczki takiej wielkości, by mieściła się w nich jedna porcja do jednorazowego zużycia. Słoiki zamyknąć i wstawić do garnka, który następnie wypełnić wodą do mniej więcej 3/4 wysokości słoików. Zagotować, po czym pasteryzować ok. 20 minut od zawrzenia wody. Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce.
No comments:
Post a Comment