400 g mąki
400 g masła
320 g jogurtu greckiego
1 szklanka cukru - najlepiej waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
jabłka średniej wielkości - ich ilość zależy od wielkości formy
cynamon
cukier puder
Z mąki zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wsadzamy na ok. 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy i przekrawamy na pół. Z każdej połówki wydrążamy gniazda nasienne. Używałam też krajalnicy do jabłek i połówki składałam z kawałków - też dobra metoda i chyba nawet szybsza.
Ciasto dzielimy na pół. Na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy pierwszą połówkę i kładziemy ją na blasze wyłożonej papierem. Układamy ciasno połówki jabłek i delikatnie obsypujemy je cynamonem. Na wierzchu kładziemy drugą połowę rozwałkowanego ciasta.
Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 350F/180C.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem. Podajemy jeszcze ciepłe z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.
No comments:
Post a Comment