1 szklanka/100
g mączki migdałowej (almond flour/almond meal)
1/2 szklanki/ 100 g cukru
3.5 oz/100 g masła w temperaturze pokojowej
2 jajka
2 łyżeczki koniaku/rumu
Skórka otarta z 1/2 pomarańczy
1 żółtko do
smarowania ciasta
Ciasto francuskie rozmrozić. Wykroić z niego 2 koła o
średnicy 9 cali/22.5 cm. Wstawić do lodówki i schłodzić.
Przygotować nadzienie – wymieszać masło z mączką
migdałową i cukrem. Dodać skórkę pomarańczową, koniak, a następnie jajka.
Dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki, aby schłodzić masę, aż zrobi się dość
sztywna. Masę warto przygotować na dzień przed pieczeniem – wtedy mamy pewność,
że będzie dobrze schłodzona.
Na blasze wyłożonej papierem rozłożyć pierwszy blat
ciasta. Wyłożyć na niego masę, zostawiając brzeg o szerokości ok. 2 cm. Położyć
drugi blat i bardzo dobrze skleić brzegi. Jeśli chcemy mieć ozdobny rant wokół
brzegu, należy go uformować np. tak jak robimy rant na pierogach – w falbankę
czy też wyciskając wzorek widelcem. Na wierzchu ciasta zrobić wzorek delikatnie nacinając je nożem, uważając bardzo by nie przeciąć całkowicie ciasta.
Ponownie wstawić ciasto do lodówki.
W czasie, gdy ciasto się chłodzi rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C.
Ciasto przed samym pieczenim posmarować żółtkiem roztrzepanym z ociupiną wody.
Piec ok. 30 minut aż ładnie się zabrązowi. Jeśli w czasie pieczenia „wybrzuszy”
się, lekko nakłuć, by pozwolić ujść
powietrzu. Podawać w temperaturze pokojowej.
Inspiracja: David Lebovitz