January 03, 2016

Kaczka w pomarańczach

Obok tradycyjnej kaczki polskiej, pieczonej z jabłkami, ta kaczka z włoskiego przepisu jest chyba najsmaczniejszą jaką można sobie wyobrazić.  To co może lekko rozczarować wielbicieli kaczki pieczonej, to brak chrupiącej skórki. Myślę jednak, że kombinacja smakowa tej wersji doskonale wynagradza tę drobną „niedoskonałość”.  
Tak przygotowana kaczka to specjał kuchni włoskiej, a przepis pochodzi z naszej starej, ulubionej książeczki z serii Encyklopedia kulinarna - Kuchnia włoska autorstwa Andrzeja Bareckiego, Marka Łebkowskiego i Marka Urbańskiego (Wydawnictwo Ten)
1 kaczka
1 cebula
3 listki świeżej szałwi
½ szklanki oliwy
1 szklanka wytrawnego białego wina
3 pomarańcze
Skórka z jednej pomarańczy

Cebulę pokroić w kostkę. Kaczkę umyć. Wyjąć z jej wnętrza podroby i szyjkę. Odciąć kuper i nadmiar skóry i tłuszczu. Pokroić na drobniejsze części. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Na ile tylko to możliwe, usunąć białą skórkę. Skórkę z jednej pomarańczy okroić z białej warstwy, a następnie pokroić na drobną kostkę.

Na dużej i głębokiej patelni lub w dużym rondlu ułożyć kaczkę. Całość zalać oliwą i obsmażyć na brązowy kolor. Co jakiś czas obrac poszczególne kawałki, by kaczka się równomiernie zarumieniła. Posypać cebulą i skórką pomarańczową. Dodać szałwię i wino. Przykryć i dusić pod przykryciem przez mniej więcej 1 godzinę, co jakiś czas obracając wszystkie kawałki. Gdyby sos zbyt szybko odparował, można go uzupełnić nieco winem lub wodą.

Kiedy kaczka jest już miękka, wyjąć ją na półmisek i wstawić przykrytą folią do piekarnika, by nie ostygła. Powstały sos wraz z dodatkami przetrzeć przez sitko. Wlać go z powrotem na patelnię i dodać kawałki pomarańczy. Smażyć ok. 1 minuty. Pomarańcze ułożyć na kaczce i dookoła półmiska, a całość polać sosem. Podawać ze świeżą bagietką, ciabattą lub focaccią. 




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment