January 11, 2016

Paszteciki z grzybami

Co roku obiecuję sobie, że będę dodawać nowe potrawy świąteczne do naszego rodzinnego menu. Prawda jednak jest taka, że ciężko jest potem spróbować tych wszystkich smakołyków. W efekcie pozostajemy z tradycyjnym menu, a nowe potrawy jemy przed lub po świętach. W końcu kto powiedział, że paszteciki z grzybami należy jeść tylko w okresie świąt? No właśnie – po świętach też są dobre, zwłaszcza popijane barszczem. Na lekki obiad bezmięsny czy na przystawkę, wręcz idealne. A że świetnie przechowują się w zamrażalniku, można zrobić z nich większą ilość i rozmrażać tyle, ile nam potrzeba. 


40 g drożdży świeżych lub 20 g suchych
9 łyżek/130 ml letniego mleka
1.2 lb/550 g mąki 
25 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka soli
8 oz/ 230 g masła (2 pałki) w temperaturze pokojowej

1 lb/450 g pieczarek
50 g grzybów suszonych
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
olej do smażenia
sól
pieprz

1 żółtko + 3 łyżeczki wody

Przygotować farsz grzybowy. Suszone grzyby namoczyć i zostawić na 2-3 godziny. Pieczarki umyć i pokroić. Cebulę pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Cebulę podsmażyć na oleju, aż stanie się szklista. Pod koniec dodać czosnek i chwilę jeszcze smażyć, uważając by go nie przypalić. Dodać wszystkie grzyby i sól, po czym dusić ok. 10 minut. Odsączyć nadmiar sosu – można go wykorzystać do pieczeni czy duszonego mięsa. Grzyby przepuścić przez maszynkę o dużych oczkach, a następnie podsmażyć jeszcze na patelni aż do odparowania płynu. W razie potrzeby, doprawić  solą i pieprzem. Ostudzić.

Drożdże rozrobić z łyżką mąki i łyżką cukru oraz letnim mlekiem. Odstawić na mniej więcej 10-15 minut do wyrośnięcia.

Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Gdyby ciasto zbytnio się lepiło dodać troszkę mąki, ale niezbyt dużo. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się. Jednak dzięki temu paszteciki będą bardzo delikatne. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na omączony blat. Podzielić na cztery kawałki. Palcami lekko rozciągnąć pierwszy kawałek, tak aby nabrał mniej więcej prostokątnego kształtu o szerokości ok. 6 cali/15 cm. Na środku położyć farsz grzybowy. Boki zlepić razem, a powstały rulon ułożyć "szwem" do dołu. Pokroić na mniejsze kawałeczki – mniej więcej 2 calowej/5 cm długości i ułożyć na blasze wyłożonej papierem lub silikonową matą, zachowując odstępy między pasztecikami. Podobnie postąpić z kolejnymi kawałkami ciasta. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 370F/180C. Rozbełtać żółtko z wodą i posmarować tym paszteciki. Wstawić do piekarnika i piec ok. 15 minut, aż paszteciki lekko się zabrązowią. 

Uwagi dodatkowe
  • zamiast grzybów suszonych można dodać łyżeczkę sproszkowanych suszonych grzybów dla nadania smaku pieczarkom




Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment