January 19, 2016

Coleslaw

Coleslaw idealnie pasuje do wielu dań. Ze wszystkich coleslaw jakie jadłam, najbardziej smakowało mi to z restauracji Kenny Rogers’a , popularnej w Kentucky. Wyróżniało się od innych tym, że kapusta w nim była bardzo drobniutko poszatkowana.  Jeśli komuś nie odpowiada taka wersja, zawsze może użyć grubiej poszatkowanej kapusty.  Równie ważny jest słodko-kwaśny sos majonezowy. Nie powinno go być zbyt dużo, bo kapusta i marchewka puszczą trochę własnego soku.
Najczęściej robię coleslaw z gotowego poszatkowanego, które jeszcze dodatkowo sama kroję. Dodaję sos i po 2-3 godzinach jest idealne.


1 paczka coleslaw (lub ¼ średniej wielkości białej kapusty i 1 mała marchewka; można też dodać ciutek czerwonej kapusty)
2 łyżki majonezu
4 łyżeczki cukru
1 cytryna
szczyota soli



Kapustę i marchewkę poszatkować drobno przy pomocy food processora. Jeśli używamy gotowej mieszanki, również poszatkować ją. W kubeczku połączyć majonez z cukrem i sokiem z jednej cytryny. Dodać sos do kapusty. Początkowo coleslaw może wydać się zbyt suche. Po kilkunastu minutach powinno zrobić się bardziej wilgotne od soku z kapusty i marchewki. 



Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment