Ciasto drożdżowe
20 g świeżych drożdży (lub 10 g suszonych – ok. 1.5 łyżeczki)
1/2 szklanki (ok.125 ml) letniego mleka
2 jajka + 1 żółtko
50 g cukru waniliowego
skórka z jednej cytryny
szczypta soli
350-400 g mąki pszennej (ew. dosypać więcej, gdyby ciasto się kleiło do rąk)
55 g miękkiego masła
Masa makowa z tego przepisu
kremówka lub 1 rozbełtane jajko do smarowania
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
3-4 łyżki gorącej wody
1 jajko do smarowania
Skórkę umytej cytryny zetrzeć na tarce. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki zmieszanymi z mlekiem. Odstawić aż ruszą. Do miski wsypać wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, drożdże i wbić jajka. Dolać letnie mleko i delikatnie zacząć miksować hakiem do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać masło w temperaturze pokojowej.
Wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec wyrabiania ciasto może być dość luźne, ale nie należy się tym przejmować i dosypywać mąki. Miskę z ciastem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1.5 - 2 godzin lub aż potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkować je na placek. Na nim rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Następnie pokroić go na plastry szerokości 2 cm. każdy plasterek układać na blasze wyłożonej papierem, zachowując mniej więcej 2 cm odległości między nimi. Każdy zawijasek lekko spłaszczyć dłonią. Nakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 375 F/180 C. Przed samym pieczeniem posmarować zawijaski śmietaną lub rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 minut lub aż do momentu gdy będą lekko brązowe.
Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Przygotować lukier mieszając cukier z sokiem cytrynowym i wodą. Lekko ciepłe zawijaski posmarować lukrem.
Lukier
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki soku cytrynowego
3-4 łyżki gorącej wody
1 jajko do smarowania
Skórkę umytej cytryny zetrzeć na tarce. Drożdże rozrobić z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki zmieszanymi z mlekiem. Odstawić aż ruszą. Do miski wsypać wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, drożdże i wbić jajka. Dolać letnie mleko i delikatnie zacząć miksować hakiem do ciasta drożdżowego. Na końcu dodać masło w temperaturze pokojowej.
Wyrabiać ciasto przez około 5 minut. Na koniec wyrabiania ciasto może być dość luźne, ale nie należy się tym przejmować i dosypywać mąki. Miskę z ciastem, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1.5 - 2 godzin lub aż potroi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat lub stolnicę. Rozwałkować je na placek. Na nim rozsmarować masę makową. Zwinąć w rulon. Następnie pokroić go na plastry szerokości 2 cm. każdy plasterek układać na blasze wyłożonej papierem, zachowując mniej więcej 2 cm odległości między nimi. Każdy zawijasek lekko spłaszczyć dłonią. Nakryć ściereczka i zostawić do wyrośnięcia na około 20-30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 375 F/180 C. Przed samym pieczeniem posmarować zawijaski śmietaną lub rozbełtanym jajkiem. Piec ok. 20 minut lub aż do momentu gdy będą lekko brązowe.
Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Przygotować lukier mieszając cukier z sokiem cytrynowym i wodą. Lekko ciepłe zawijaski posmarować lukrem.