4 szklanki mąki
2 jajka
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
Kapusta z grzybami z tego przepisu
1 rozbełtane jajko
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju
szczypta soli
¾- 1 szklanka wody (zależy jak sucha jest mąka)
Kapusta z grzybami z tego przepisu
1 rozbełtane jajko
Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, śmietanę/jogurt, sól i olej. Dolewając wodę, wyrabiać ciasto rękami lub mikserem o końcówce haka. Ilość wody zależy od mąki i może jej być potrzebne ciut mniej lub ciut więcej. Gotowe ciasto zostawić by chwilę odpoczęło.
Przygotować kapustę. Potrzebną nam ilość odsączyć na sitku, by nie była zbyt wilgotna. Odciśniętą kapustę przepuścić przez maszynkę z sitkiem o grubych oczkach lub poszatkować, a następnie lekko przesmażyć, co pozbawi ją nadmiaru wilgoci.
Ciasto podzielić na mniejsze części. Jedną część, na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, rozwałkować na cienki placek. Resztę ciasta trzymać przykrytą, by się nie zeschło. Z placka wykrawać obręczą kółka o średnicy ok. 6 cali/15 cm.
No comments:
Post a Comment