Rożki francuskie z masą makową
Zrobiłam je dość przypadkowo, w ramach zagospodarowywania skrawków ciasta francuskiego, które zostało po robieniu ciasta na święto Trzech Króli. Ale zasadniczo wygodniej zrobić je po prostu z całego ciasta, bo naprawdę warto. Są bardzo dobre - rzec by można niebezpiecznie dobre. I tak proste do zrobienia, jak mało które ciasto. Jako nadzienie wykorzystałam masę makową przygotowaną wcześniej na makowce. Można też użyć gotowej masy.
ciasto francuskie
masa makowa z tego przepisu
żółtko
Ciasto francuskie rozmrozić, a następnie pokroić na kwadraty. Na każdym układać nadzienie, po czym składać formując trójkąt lub kopertę. Można również wykroić trójkąty, nakładać nadzienie na jeden, a przykrywać drugim.
Piekarnik nagrzać do 400 F/200C. Rożki posmarować żółtkiem rozbełtanym z ociupiną wody. Piec ok. 15-20 minut aż ciasteczka ładnie się zabrązowią. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.