Tym razem szybkie i smaczne muffinki z jagodami według przepisu jaki ukazał się w New York Times w 1987. Za artykułem z tym przepisem stoi cała historia i niemal batalia o to, kto robi najlepsze muffinki. Nie będę się spierać, a tylko dodam, iż według mnie do takich muffinków znacznie bardziej nadają się amerykańskie jagody, zwane w Polsce borówkami amerykańskimi, a nie nasze leśne. Przynajmniej mrożone leśne nie do końca - według mnie - nadają się, gdyż w czasie pieczenia robią się mocno rozciapciane. Cały urok muffinków polega zaś na tym, że jagody są w cieście w całości. Ponadto, muffinki zyskują gdy do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny, a wierzch posypie się kruszonką. Wtedy są naprawdę dobre.
110 g masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka
1 łyżeczka wanilii
skórka otarta z jednej cytryny
2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
2 szklanki jagód + 1-2 łyżek mąki do obtoczenia
Opcjonalnie
Kruszonka
50 g masła
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru
3 łyżki grubego cukru
Rozgrzać piekarnik do 350 F. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Jagody umyć, wysuszyć i obtoczyć mąką.
Masło utrzeć z cukrem, a następnie wbić w nie po jednym jajku. Dodać pozostałe suche składniki na przemian z mlekiem.
Do gotowego ciasta wmieszać delikatnie jagody. Zgodnie z oryginalnym przepisem należy pół szklanki rozgnieść i dodać do ciasta, a następnie dodać pozostałe 1.5 szklanki całych jagód.
Łyżką do nakładania lodów przełożyć ciasto do formy. Posypać kruszonką. Można też posypać grubym cukrem zamiast kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec do tzw. suchego patyczka przez ok. 30 minut. Ostudzić w piekarniku przez kolejne 30 minut, po czym wyjąć. Przechowywać w pojemniku bez przykrywki, o ile w ogóle cokolwiek zostanie nam do przechowania.
No comments:
Post a Comment