450 g mąki
7 g suchych drożdży
250 g wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju
1 łyżeczka suszonego oregano
0.5 łyżeczki suszonej bazylii
0.5 łyżeczki suszonego tymianku
0.5-1 łyżeczki suszonego czosnku
2 łyżeczki oliwy
Opcjonalnie do posypania z wierzchu
tarty parmezan
karmelizowana cebula
tymianek
oliwki
Mąkę wsypać do dużej miski; dodać drożdże, cukier, sól i wodę. Wyrobić ciasto. Pod koniec dodać olej oraz suche przyprawy. Ciasto zostawić w misce, a miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po ok. 1-1.5 godzinie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Rozłożyć je, lekko rozciągając na natłuszczonej formie do pieczenia o wymiarach 9x13 in/23x33 cm. Palcami porobić wgłębienia i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
W czasie gdy focaccia rośnie rozgrzać piekarnik do 400 F/200 C. Tuż przed wstawieniem posmarować ciasto oliwą (ja użyłam oliwy z czosnkiem). Można też dodatkowo posypać innymi dodatkami, takimi jak parmezan, cebula karmelizowana, tymianek czy cokolwiek chcemy na niej mieć. Piec na złoty kolor, ok. 20 minut.
Inspiracja: Food.com
No comments:
Post a Comment