Latem sernik na zimno z dodatkiem świeżych owoców sezonowych, a szczególnie aromatycznych truskawek, to chyba najsmaczniejszy deser. Pomimo używania śmietany kremówki jest lekki i delikatny - przynajmniej smakowo, bo kalorycznie, to może niekoniecznie. Na łeb na szyję bije wszelkie ciężkie ciasta i desery tortowe. Nic więc dziwnego, że przepisów na serniki na zimno jest ogromna ilość. Chyba każda pani domu ma swój ulubiony przepis na sernik. Nie dziwi też więc i fakt, że na każdej letniej imprezie sernik na zimno znika nie wiadomo kiedy. I tak było w przypadku tego sernika z truskawkami, zwłaszcza, że smaku dopełniała pyszna polewa malinowo-truskawkowa. Po prostu pycha!
Sernik
500 ml śmietany kremówki
100 g serka białego - użyłam zwykłego twarożku
100 g cukru
20 g żelatyny
200 ml wody
Sos malinowo-truskawkowy
450 g malin - mogą być mrożone
450 g truskawek - mogą być mrożone
100 ml wody
150 g cukru
100 ml likieru malinowego Chambord
Do dekoracji
truskawki
jagody
maliny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, a następnie ostudzić. Truskawki pokroić na plasterki zostawiając środkowe plasterki z zielonymi końcówkami.
Kremówkę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać twarożek, a następnie powoli wlać ostudzoną żelatynę. Połowę masy przelać do torownicy o wymiarze 9'' lub 23 cm, wyłożonej na dnie papierem lub folią aluminiową. Ułożyć na niej plasterki truskawek. Zalać pozostałą masą. Na wierzchu ułożyć plasterki truskawek z zielonymi końcówkami oraz jagody. Nakryć tortownicę folią, a następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, by sernik stężał.
Truskawki i maliny zasypać cukrem i zostawić na kilkadziesiąt minut aż puszczą sok. Następnie dolać wodę i całość zagotować. Przetrzeć przez bardzo gęste sitko by pozbyć się pestek malinowych. Dolać likier i zagotować. Ostudzić.
Kawałki sernika podawać polane sosem.
Wygląda mega smakowicie :D
ReplyDeletePozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com