Latem, zwłaszcza w upalne dni, nie chce mi się gotować. A i domownikom nie zawsze chce się jeść tradycyjne obiady. Dlatego staram się naszykować potrawy szybkie w przygotowaniu, pożywne, ale nie ciężkie. Krewetki lubi w naszej rodzinie każdy. Nic więc dziwnego, że często goszczą na naszym stole. Tym razem wraz z brzoskwiniową salsą stały się dodatkiem do taco.
450 g surowych krewetek (obranych)*
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
100 ml białego wina (można również użyć i wina czerwonego lub wytrawnego porto)
suszona papryczka chilli (do smaku)
sól
natka pietruszki lub kolendry
Taco lub placki tortilla
Brzoskwiniowa salsa
Opcjonalnie - awokado
Olej rozgrzać na patelni. Dodać czosnek przepuszczony przez praskę. Smażyć chwilę, nie dopuszczając do zabrązowienia się.
Dodać krewetki smażyć ok. 1 minuty z każdej strony. Dodać wino i doprawić solą i suszonymi papryczkami chilli. Kiedy większość wina odparuje i zdjąć z palnika i posypać drobno poszatkowaną natką kolendry lub pietruszki.
Do taco nakładać po 3-4 krewetki i salsę. Można też dodać pokrojone w plasterki awokado.
*Można kupić krewetki z ogonami i samemu je zdjąć, co nie jest ani trudne, ani czasochłonne
No comments:
Post a Comment