Brzoskwinie, szczególnie te lokalne, z sadów we wschodniej części naszego stanu są tak pyszne, że można je jeść do wszystkiego. Nadają się i do deserów, i do ciast, i do bardziej wytrawnych zastosowań. I właśnie w takim wytrwanym wydaniu, w salsie, brzoskwinie nadają jej letniego i orzeźwiającego smaku. Same pomidory są słodkie, więc dodatek brzoskwiń nie stanowi żadnego zgrzytu smakowego, zwłaszcza, że słodycz ta jest zbalansowana zarówno dodatkiem cebuli, papryczki chilli, jak i soku z limonek, a zazwyczaj również i potrawy, z którą salsa jest serwowana.
1 brzoskwinia
3-4 pomidory
1/2 średniej fioletowej cebuli
1 limonka
posiekane liście kolendry
papryczka chilli - według uznania
sól
Brzoskwinię obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Cebulę i papryczkę drobniutko posiekać.
W misce wymieszać pomidory, cebulę, papryczkę i brzoskwinię. Doprawić sokiem wyciśniętym z limonki, posiekaną kolendrą i solą (do smaku). Odstawić do przegryzienia się na 30 minut. Podawać z chipsami lub taco.
No comments:
Post a Comment