kawałek polędwicy wieprzowej - ok. 1 lb/ 450-500 g
Sól i świeżo zmielony pieprz
4 łyżki masła, oliwy z oliwek lub kombinacji obu
1/4 szklanki śmietany
1 łyżka musztardy Dijon
2 łyżki Calvados lub koniaku/brandy
Opcjonalnie - natka pietruszki do posypania
Umytą polędwicę posypać solą i pieprzem. Patelnię rozgrzać i rozpuścić na niej połowę masła. Obsmażyć polędwicę z każdej strony, dobrze ją rumieniąc. Zdjąć mięso z patelni i nieco ostudzić. Lekko przestudzona polędwicę pokroić na plastry mniej więcej 2-2.5 cm. Na rogrzanej patelni rozpuścić druga połowę masła, po czym obsmażyć z obu stron każdy plaster polędwicy. Zdjąć z patelni.
Na patelnię wlać ok. 1/2 szklanki wody - doprowadzić do wrzenia, a przy ukazji uwtorzenia się sosu z pozostałości po smażeniu polędwicy. Dodać śmietanę, musztardę i calvados (lub koniak/brandy). Doprowadzić do wrzenia i chwilę gotować, by sos zgęstniał. W razie potrzeby doprawić dodatkowo solą i pieprzem. Jeśli mięso podajemy od razu, polać je sosem bezpośrednio na talerzu czy półmisku. Jeśli podajemy później, włożyć je w sos i tak podgrzać.
Inspiracja: New York Times

No comments:
Post a Comment