September 20, 2016

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Łoptaka to według mnie jedno z lepszych kawałków mięsa wieprzowego. Jedyny problem jaki z nim mam to tłuszczyk - o ile do pasztetu świetnie się nadaje, o tyle w innych wersjach nie do końca. Coraz częściej nikt nie chce go ruszyć. Ale... sporo tego tłuszczu można wytopić piekąc łopatkę, a pozostałe łatwo usunąć. Pieczona łoptaka dosłownie rozpływa się w ustach, a podawana może być i na ciepło, i na zimno jako wędlina do kanapek.



1000 g łopatki wieprzowej
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

2-3 łyżki oleju

Łopatkę umyć i umieścić w dużej misce lub garnku. Zasypać solą i pieprzem, a następnie zalać wodą aż do całkowitego przykrycia mięsa. Zostawić na kilka godzin, a jeszcze lepiej na całą noc. 

Po moczeniu mięso umieścić w naczyniu do pieczenia i polać olejem. Wstawić do nagrzanego do 430F/220 C piekarnika i piec w tej temperaturze ok. 15-20 minut. Zmniejszyć temperaturę do ok. 360 F/180 C i piec łopatkę do miękkości podlewając ją wytworzonym się sosem lub wodą.

Tak przygotowaną łopatkę można podać na obiad z kartoflami i duszonymi pieczarkami. 









Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment