September 12, 2016

Kotlety mielone z łososia i dorsza (lub innej białej ryby)

Czasem nachodzi nas ochota na rybę podaną w inny sposób niż dotychczas; albo znajdujemy w lodówce kawałek ryby zbyt mały by użyć go na obiad dla rodziny, ale idealny by - w połączeniu z innymi składnikami - zrobić z niego danie. I tak właśnie było w przypadku powstania tych kotlecików. Każdej ryby było zbyt mało na "samodzielne danie", ale razem w odpowiedniej ilości na kotleciki. 



200-250 g łososia
200-250 g dorsza lub innej białej ryby
1 jajko
4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtaczania kotletów
2 łyżki posiekanego koperku
sól
biały pieprz

olej do smażenia

Rybę obrać ze skóry i ości. Przepuścić przez maszynkę. W dużej misce wymieszać ją z jajkiem, bułką, koperkiem i przyprawami. Dobrze wyrobić. 

Z masy rybnej formować płaskie kotlety. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć  na rozgrzanym tłuszczu po ok. 1.5-2 minuty z każdej strony. 

Podawać z kartoflami oraz z warzywami - klasyczną sałatą z sosem Ceasar, tzatzki czy sałatą ze szczypiorkiem i rzodkiewką.





Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment