1/2 kapusty pekińskiej (napa cabbage)
2-3 ogórki kiszone
1/2 niedużej cebuli
1 jabłko - używałam jabłek Opal, choć mogą być i inne
1 spora marchewka (lub 2 mniejsze)
2-3 łyżki majonezu (można pół na pół z jogurtem naturalnym)
sól i pieprz do smaku
Kapustę przekroić wzdłuż na 3-4 części, a następnie drobno poszatkować, krojąc bardzo cieniutkie poprzeczne "plasterki" i odcinając jej końcówkę, gdzie zostały głównie białe części "nerwu". Jabłko i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ogórka zetrzeć na tarce o grubych oczkach - jeśli wolimy, również można go wcześniej obrać, choć ja akurat tego nie robię. Cebulę pokroić w kostkę.
W misce wymieszać wszystkie składniki, doprawiając solą i pieprzem. Pod koniec dodać majonez i jogurt, jeśli go używamy. Nie należy dodawać ich za dużo, gdyż składniki surówki puszczają sok, przez co surówka robi się zbyt wodnista. Wstawić przykrytą na 2 godziny do lodówki.
No comments:
Post a Comment