Sałata
200-250 g truskawek
1 dojrzałe, jędrne mango
250-300 g sałat - gotowy mix lub własna kombinacja sałat lub wybrana ulubiona sałata; ja wolę mix różnych sałat, w tym roszponki, młodego szpinaku i rukoli
3 łyżki płatków migdałów
100 g pokruszonego sera pleśniowego typu blue cheese lub koziego lub owczego
Sos Vinaigrette z ziołami prowansalskimi
50 ml oliwy z oliwek lub z awokado
sok z 1/2 cytryny lub limonki
1/8 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
lub
Sos miętowy
50 ml oliwy z oliwek lub z awokado
sok z 1/2 cytryny lub limonki
sok z 1/2 cytryny lub limonki
10-12 listków mięty
Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Mango obrać, oddzielić od pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę umyć i osuszyć; w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Jeśli używamy miodu, kilka razy potrząsnąć pojemniczkiem, w którym były mieszane składniki sosu, tak by miód dobrze wymieszał się z oliwką i sokiem.
Płatki migdałów delikatnie podprażyć na suchej patelni.
Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Mango obrać, oddzielić od pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Sałatę umyć i osuszyć; w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki.
Przygotować sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Jeśli używamy miodu, kilka razy potrząsnąć pojemniczkiem, w którym były mieszane składniki sosu, tak by miód dobrze wymieszał się z oliwką i sokiem.
Jeśli wolimy, przygotować sos miętowy - wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i drobno posiekanymi listkami mięty.
W dużej misce rozłożyć sałatę. Na niej rozłożyć owoce. Posypać serem i płatkami migdałowymi. Tuż przed podaniem, polać sosem.
W dużej misce rozłożyć sałatę. Na niej rozłożyć owoce. Posypać serem i płatkami migdałowymi. Tuż przed podaniem, polać sosem.
No comments:
Post a Comment