Ciasto*
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
170 g masła w temperaturze pokojowej.
1 jajko
1/4-1/2 szklanki wody lub mleka
* można użyć gotowych placków na empenadas dostępnych w sklepach latynoskich/meksykańskich
Nadzienie
2 łyżki oleju lub oliwy
1 mała cebula
2 papryki - najlepiej w różnych kolorach
3 ząbki czosnku
1 łyżka papryki mielonej
3 puszki tuńczyka w oleju - łącznie ok. 420 g
1/2 szklanki oliwek
1-2 łyżki kaparów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania
Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło i jajko. Podlewając wodą lub mlekiem, zagnieść ciasto na pierogi. Nakryć folią i odstawić.
Cebulę i papryki pokroić w plasterki. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć mieszając, około 10-15 minut, aż papryka będzie miękka i lekko zacznie brązowieć. Dodać tunczyka odsączonego z oliwy, oregano oraz mieloną paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Kontynuując smażenie, dodać pokrojone na plasterki oliwki i kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić z palnika i ostudzić.
Ciasto rozwałkować na cienkie placki - tak jak na pierogi. Wykrwać koła o średnicy ok. 15 cm/6 cali. Na jednej połowie placka ułożyć nadzienie, a placki złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi.
Gotowe pierogi empenadas układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 400F/200 C. Piec ok. 18-20 minut lub do momentu, gdy będą brązowe na wierzchu.
Podawać same lub z sosem z awokado lub innym.
Inspiracja: Laylita
No comments:
Post a Comment