June 25, 2018

Empenadas z tuńczykiem

Empenadas nie są dla nas żadną nowością. Pomijając już fakt, że są to pieczone pierogi, to wiele razy je jedliśmy w wersji mięsnej lub z kapustą i grzybami. Tym razem przyszedł czas spróbować w wersji z tuńczykiem. Nadzienie jest tak dobre, że można je spokojnie wykorzystać i do innych potraw, np. sałaty.  Dodatkowym urokiem tego nadzienia jest to, że można je zmieniać w zależności od tego co się ma pod ręką lub na co ma się ochotę. Przede wszystkim można modyfikować jego smak poprzez zmianę proporcji przypraw, a także dodając nowe przyprawy, takie jak papryczki chilli by zaostrzyć jego smak. 


Ciasto*
3 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
170 g masła w temperaturze pokojowej. 
1 jajko
1/4-1/2 szklanki wody lub mleka

* można użyć gotowych placków na empenadas dostępnych w sklepach latynoskich/meksykańskich

Nadzienie

2 łyżki oleju lub oliwy
1 mała cebula
2 papryki - najlepiej w różnych kolorach
3 ząbki czosnku
1 łyżka papryki mielonej
3 puszki tuńczyka w oleju - łącznie ok. 420 g
1/2 szklanki oliwek
1-2 łyżki kaparów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka suszonego oregano
sól i pieprz do smaku

1 jajko do smarowania


Do dużej miski wsypać mąkę i sól. Dodać masło i jajko. Podlewając wodą lub mlekiem, zagnieść ciasto na pierogi. Nakryć folią i odstawić. 

Cebulę i papryki pokroić w plasterki. Czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać olej. Dodać cebulę i smażyć do jej zeszklenia. Dodać paprykę i czosnek. Smażyć mieszając, około 10-15 minut, aż papryka będzie miękka i lekko zacznie brązowieć. Dodać  tunczyka odsączonego z oliwy, oregano oraz mieloną paprykę i smażyć kolejne 4 minuty. Kontynuując smażenie, dodać pokrojone na plasterki oliwki i kapary. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić z palnika i ostudzić. 

Ciasto rozwałkować na cienkie placki - tak jak na pierogi. Wykrwać koła o średnicy ok. 15 cm/6 cali. Na jednej połowie placka ułożyć nadzienie, a placki złożyć na pół i dokładnie skleić brzegi. 

Gotowe pierogi empenadas układać na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozbełtanym żółtkiem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 400F/200 C. Piec ok. 18-20 minut lub do momentu, gdy będą brązowe na wierzchu. 

Podawać same lub z sosem z awokado lub innym. 





Inspiracja: Laylita
Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment