Czy można mieć coś prostszego? A przy tym smacznego? Przepis pochodzi z książki "Wilno. Rodzinna historia smaków".
50 g świeżych lub 10 g suchych drożdży
4 jajka
1/2 szklanki cukru
150 g masła
szklanka mleka
500 g mąki
Mleko lekko podgrzać i przelać do miski. Dodać do niego wszystkie składniki, oprócz mąki. Dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na noc.
Rano do powstałej masy wsypać mąkę i ponownie bardzo dokładnie wymieszać. Ciasto od razu przełożyć do wysmarowanej formy typu keksówka. Odstawić do wyrośnięcia.
Kiedy bułka wypełni całą formę, nagrzać piekarnik do temperatury 350 F/175 C przez około 30-40 minut lub do suchego patyczka. Formę można nakryć folią aluminiową, gdyby ciasto zbyt szybko się zarumieniło.
Zaczyn zostawiany na noc |
Zaczyn po nocnym wyrastaniu |
Do zaczynu rano dodajemy mąkę |
Gotowa bułka |
No comments:
Post a Comment