200 ml mleka
2 jajka
80g masła
20 g suchych lub 40 g świeżych drożdży
500g mąki pszennej
90g cukru
szczypta soli
80g rodzynek
50g migdałów w słupkach lub posiekanych bez skórki
Dodatkowo:
1 żółtko
50g migdałów w płatkach
100g cukru pudru +wrząca woda na lukier
Drożdże rozrobić z odrobiną letniego mleka, mąki i cukru.
W misie miksera naszykować mąkę, jajka, cukier i sól. Dodać zaczyn drożdży i zacząć wyrabiać. Pod koniec dodać masło (miękkie, w temperaturze pokojowej). Wyrabiać mikserem 3-4 minuty, aż ciasto będzie gładkie. Pod koniec dodać rodzynki i migdały.
Misę z ciastem nakryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uformować z niego kulę i ułożyć na formie wyłożonej papierem. Nakryć czystą ściereczką i odstawić mniej więcej na 30-40 minut do wyrastania.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 350 F/170 C. Piec około 30 minut - do suchego patyczka. Gdyby ciasto zbyt szybko się zaczęło rumienić, nakryć je papierem.
Po upieczeniu, chlebek odstawić na kratkę do ostygnięcia. Jeszcze lekko ciepłe posmarować lukrem i posypać płatkami migdałów.
No comments:
Post a Comment