1 lb/ 450 g czereśni
1/2 szklanki + 2 łyżki/ 130 g cukru
1/2 szklanki + 2 łyżki/ 130 g cukru
300 ml czerwonego wina
Opcjonalne dodatki
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
2 łyżki octu balsamicznego
1/4 łyżeczki esencji migdałowej
Czereśnie umyć i wydrylować. Cukier, czereśnie i wino umieścić w garnku. Zagotować, po czym zmniejszyć moc palnika i pozwolić gotować się czereśniom aż do momentu gdy są w pełni miękkie.
Przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ustawić do góry dnem, nakryć ściereczką i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym pomieszczeniu lub w lodówce.
- Jeśli używamy skrobi, należy rozprowadzić ją z odrobiną wina i odstawić na bok. Kiedy czereśnie są gotowe, dodać skrobię, zagotować całość i przekładać do słoików.
- Jeśli używamy octu i esencji, należy je dodać od razu wraz z pozostałymi składnikami.
- Im garnek jest szerszy, tym czereśnie będą szybciej gotowe
- Garnek powinien być ze stali nierdzewnej lub emaliowany
- Słoiki można umyć w maszynie do zmywania na najgorętszym cyklu - w mojej jest to cykl "sanitizing". Można też je po prostu dobrze umyć i wyparzyć w piekarniku - w 400 F/200 C przez 15-20 minut
- Odradzam oszczędzanie na pokrywkach - wielokrotnie przekonałam się, że wielokrotne używanie tych samych pokrywek kończy się zepsutymi przetworami i zmarnowaniem jedzenia za kwotę większą niż koszt pokrywek. O czasie włożonym w przygotowanie przetworów nie wspomnę. Naprawdę najlepiej jest użyć nowych przykrywek - wtedy mamy pewność, że nie są rozszczelnione i dobrze zamkną nasze czereśnie.
No comments:
Post a Comment