August 02, 2021

Brzoskwiniowo-truskawkowa herbata na zimno

Upały nas nie opuszczają w tym roku. Już dawno nie miałam tak przesuszonych roślin w skrzynkach na tarasie. Kiedy chodzę po okolicy, widuję poschnięte doszczętnie krzaki azalii, rododendronów czy hortensji. Aż żal serce ściska. Mam nadzieję, że po zimie jednak odbiją, dzięki dużej dawce wody jaka na nie spadnie.  My też ciągle domagamy się picia i przyznam, że nie mam już pomysłów czym zaspokajać pragnienie. Stąd pomysł na coś nowego - herbata parzona na zimno z dodatkiem brzoskwiniowego i truskawkowego smaku. Ostatnio panuje moda na parzenie na zimno. I pomyśleć, że kiedyś się mówiło, że to niemożliwe. 😉 Wyszła bardzo smaczna, a owoce dodają jej letniego posmaku. Co najważniejsze można się dzięki niej ochłodzić i ugasić pragnienie.  




4 szklanki zimnej wody
4 torebki herbaty - czarnej lub zielonej
100 g truskawek - mogą być mrożone
1 brzoskwinia 

Opcjonalnie - cukier do posłodzenia do smaku


Do dzbanka włożyć herbatę, brzoskwinie i truskawki. Jeśli chcemy - dodać nieco cukru. Zalać całość zimną wodą i wstawić do lodówki na 12 godzin (a nawet dłużej). 

Po upływie tego czasu herbatę wymieszać i przecedzić do czystego naczynia przez gęste sitko. Trzymać w lodówce do podania. 

Podawać w szklankach, przybraną świeżymi plasterkami brzoskwini, truskawek, gałązek mięty. Herbatę można podawać także i z kostkami lodu. 



  







Print Friendly and PDF

No comments:

Post a Comment