Ciasto na drożdżówki
40 g drożdży świeżych lub 20 suchych
130 ml letniego mleka
550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
230 g masła (2 pałki) w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Owoce umyć i osuszyć. Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Czereśnie lub wiśnie wydrylować. Wiśnie można posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Gotowe drożdżówki kłaść zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Posmarować rozbełtanym żółtkiem lub śmietaną kremówką, a następnie posypać kruszonką.
130 ml letniego mleka
550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
230 g masła (2 pałki) w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny
Kruszonka:
2 oz/60 g (pół pałki) masła
3 łyżki cukru*
5 łyżek mąki
2 oz/60 g (pół pałki) masła
3 łyżki cukru*
5 łyżek mąki
Owoce - morele, jagody, wiśnie/czereśnie
Kilka łyżek cukru - zależy od gustu i od tego jak kwaśne są jagody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny
1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny
1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Owoce umyć i osuszyć. Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Czereśnie lub wiśnie wydrylować. Wiśnie można posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na mocno oprószoną mąką stolnicę/blat. Rozpłaszczyć na placek i lekko porozciągać palcami tak by miał grubość ok. 1 cm. Szklanką lub obręczą wykrawać kółka. Używałam kółka o średnicy 2.5 cala/6.5 cm. Na każde nałożyć solidną porcję owoców i dobrze zlepić.
Gotowe drożdżówki kłaść zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Posmarować rozbełtanym żółtkiem lub śmietaną kremówką, a następnie posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 380 F/190 C. W ten sposób jeszcze sobie nieco urosną, gdy piekarnik się rozgrzewa. Piec ok. 15-20 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę lub do momentu, gdy drożdżówki są lekko brązowe.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Przygotować lukier z cukru, soku cytrynowego i wody. Posmarować lukrem i .... delektować się.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Przygotować lukier z cukru, soku cytrynowego i wody. Posmarować lukrem i .... delektować się.
No comments:
Post a Comment