Ciasto na drożdżówki
130 ml letniego mleka
550 g mąki
70 g cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki soli
230 g masła (2 pałki) w temperaturze pokojowej
skórka otarta z jednej cytryny
Kruszonka:
2 oz/60 g (pół pałki) masła
3 łyżki cukru*
5 łyżek mąki
2 oz/60 g (pół pałki) masła
3 łyżki cukru*
5 łyżek mąki
Owoce - morele, jagody, wiśnie/czereśnie
Kilka łyżek cukru - zależy od gustu i od tego jak kwaśne są jagody
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny
1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
150 g cukru pudru
wrząca woda
łyżeczka soku z cytryny
1 żółtko + 3 łyżeczki wody lub 3 łyżki kremówki
Do misy miksera wsypać mąkę, cukier i sól. Dodać skórkę cytrynową, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Końcówką w kształcie haka wyrobić gładkie ciasto. Małymi porcjami dodawać miękkie masło. Jest to ciasto maślane, przez co jest bardzo luźne i lepiące się; ale też dzięki temu drożdżówki wychodzą bardzo delikatne. Zawsze mnie korci, by podsypać je mąką, ale wiem, że nie trzeba i takie ma być. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut na dość mocnych obrotach. W trakcie wyrabiania, ciasto zacznie się nieco mniej lepić. Miskę z ciastem przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Owoce umyć i osuszyć. Jagody wymieszać z mąką i cukrem. Morele wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Czereśnie lub wiśnie wydrylować. Wiśnie można posypać cukrem.
Przygotować kruszonkę zagniatając wszystkie jej składniki.
Kiedy ciasto podwoi objętość, wyjąć je z miski na mocno oprószoną mąką stolnicę/blat. Rozpłaszczyć na placek i lekko porozciągać palcami tak by miał grubość ok. 1 cm. Szklanką lub obręczą wykrawać kółka. Używałam kółka o średnicy 2.5 cala/6.5 cm. Na każde nałożyć solidną porcję owoców i dobrze zlepić.
Gotowe drożdżówki kłaść zlepieniem do dołu na blasze wyłożonej papierem. Przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godziny. Posmarować rozbełtanym żółtkiem lub śmietaną kremówką, a następnie posypać kruszonką.
Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na 380 F/190 C. W ten sposób jeszcze sobie nieco urosną, gdy piekarnik się rozgrzewa. Piec ok. 15-20 minut od momentu, gdy piekarnik osiągnie docelową temperaturę lub do momentu, gdy drożdżówki są lekko brązowe.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Przygotować lukier z cukru, soku cytrynowego i wody. Posmarować lukrem i .... delektować się.
Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić - najlepiej na kratce, by nie zwilgotniały od spodu. Przygotować lukier z cukru, soku cytrynowego i wody. Posmarować lukrem i .... delektować się.

No comments:
Post a Comment