1 średni bakłażan
1 cukinia
4 średnie pomidory
Piekarnik rozgrzać do 400 F/200 C. Przygotować warzywa - umyć pomidory, bakłażana i cukinię. Pomidory i cukinię pokroić na plasterki, a bakłażana na półplastry lub nawet ćwiarćplasterki. Obrać kartofle i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
W wysokim naczyniu zblendować pomidory puszkowe z czosnkiem i odrobiną wody - używam jej tylko tyle by przepłukać puszkę.
Dno naczynia żaroodpornego posmarować oliwą, ułożyć wszystkie kartofle. Posolić i posypać pieprzem. Następnie ułożyć cukinię i bakłażana, posypując. Na nich ułożyć piórka cebuli i rozlać w miarę równo sos pomidorowy. Na końcu ułożyć pomidory. Całość polać oliwą. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić na 45 minut do piekarnika. Po tym czasie, odkryć i dopiekać kolejne 20-30 minut, aż warzywa się zarumienią.
Podawać z dobrym pieczywem i fetą.
Uwagi dodatkowe
* naczynie do pieczenia nie powinno być zbyt głębokie, by warstwa warzyw nie była zbyt gruba. Użyłam emaliowanej formy o głębokości 2.5 cala/6.5 cm
* należy użyć całą oliwę, gdyż pomoże ona zarumienić się pomidorom
* Warzywa należy pokroić na plastry mniej więcej tej samej grubości - ok. 1/2 cala/ 1 cm
* niektórzy polecają przemieszanie warzyw w czasie pieczenia, tuż po zdjęciu przykrywającej ich folii, zaś inni nie uważają tego za potrzebne. Ja nie mieszałam. Wszystkie warzywa były miękkie, a pomidory dodatkowo nieco przyrumienione
* uważam, że nie należy szykować zbyt dużo briamu na raz. Choć nie jest złe po odgrzaniu, to zdecydowanie najsmaczniejsze było zaraz po upieczeniu
* choć przygotowanie dania jest proste i szybkie, planując trzeba pamiętać, że upieczenie go zajmuje ponad godzinę.
No comments:
Post a Comment